Det mistenkte folkemordet i Rwanda kan utleveres

Mannen flyktet fra Rwanda og bodde forresten i Nederland. Han kom til Sverige og stiftet familie der.

-Han jobbet i et firma her, det jeg ikke vil gå inn på, sier mannens advokat Hanna Larsson Rampe. Sammen med sin kollega, tidligere justisminister Thomas Bodström, skal han nå analysere høyesterettsavgjørelsen nærmere.

Dette er første gang på tolv år at en utleveringssak i Rwanda har blitt behandlet av Høyesterett og er til skade for artikkel 6 i den europeiske konvensjonen om retten til en rettferdig rettergang.

-Det er høye krav om at noen ikke skal utleveres av denne grunn og vi har kommet til at det ikke er juridiske hindringer for utlevering, sier høyesterettsdommer Stefan Johansson.

Parallelt med «Hotel Rwanda»

Forsvaret trekker paralleller til anklagene mot Paul Rusesabagina, en tidligere Hollywood-stjerne som ble dømt for terrorforbrytelser i Rwanda i fjor høst, på det hun mener er falskt grunnlag.

-Jeg mener vi har vist hvor vanlig det er med falske vitnesbyrd og urettferdige rettssaker i Rwanda, sier Hanna Larsson Rampe.

Regjeringen tar beslutningene

Høyesterett understreker i avgjørelsen at det er grunn for regjeringen å følge nøye med på rettslig prøving dersom den velger å utlevere mannen fordi rettssystemet i Rwanda er kjent for å ha mangler.

Hvordan virker det?

– Det er en måte å sørge for at han får en rettferdig rettergang, at man må holde styr på dette dersom han blir utlevert, sier dommer Stefan Johansson.

Rwanda anklager 50-åringen for folkemord mot tutsier og forbrytelser mot menneskeheten gjennom voldtekt. Til støtte for dette er det en tiltale hvor flere vitner peker på 50-åringen. Selv sier han at han var politisk av opposisjonen.

-Det er ikke populært hos regimet, sier Hanna Larsson Rampe.

Til syvende og sist er det den svenske regjeringen som vedtar utlevering. Den norske regjeringen har tidligere nektet å utlevere folkemordmistenkte til Rwanda, til tross for at deres høyeste domstol ikke fant noen juridiske hindringer.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.