«Det er mye som står på spill, både for M og Kristersson»

Når partisekretær Gunnar Strömmer snakker om moderatenes situasjon før valget, tegner han bildet av et parti med store muligheter. Alt annet ville selvfølgelig være en fornærmelse av en partisekretær. Likevel er det en følelse som ser ut til å gjennomsyre partiets generalforsamling som nå finner sted i Helsingborg og som vil prege politikken som partiet skal gå til valg på for neste år.

Situasjonen etter velgernes oppfatning er dermed elleve måneder før valget helt jevn, i praksis er det et dødpunkt mellom regjeringsalternativene. Mange av sakene som dominerer samfunnsdebatten antas også å komme opposisjonen til gode, som kriminalitet, innvandring og energiforsyning.

Kun muffe spørsmål

Selv de moderate har kommet seg ut av en vanskelig identitetskrise etter oppløsningen av Reinfeldt-tiden. Nå er det konservative snarere enn liberale verdier som preger partiets budskap. Og de fleste i partiet ser ut til å være enige. Innvandring og manglende integrering forklarer det meste, fra økende forskjeller og høy arbeidsledighet til utbredt gjengkriminalitet. De politiske svarene er begrensning av subsidier, mer politiarbeid og et mer undertrykkende rettssystem.

Hårdere straffer og større fullmakter for rettshåndhevelse kan utgjøre et brudd på personlig integritet, men er nødvendig for å sikre innbyggerne, ifølge partiledelsen, og bare Muf ungdomsforbund ser ut til å stille spørsmål ved deler av budskapet. .

Akkord i SD-posisjon

Etter valget i 2018 kom moderatene enda nærmere Sverigedemokraterna. Dette får mye oppmerksomhet i media og politisk debatt, men det ser ikke lenger ut til å være en stor sak innad i partiet. Enten fordi kritikerne har forlatt moderatene eller nå er de stille.

For partiledelsen er dette parlamentariske realiteter. Et parti som vil tilbake til regjeringsmakten må sikre seg tilstrekkelig oppslutning. Og regnestykket er klart: Uten støtte eller samarbeid med Sverigedemokraterna kan Ulf Kristersson gi opp alle forsøk på å bli statsminister.

Og hvis han ikke gjør det igjen i 2022, må han se seg om etter en ny jobb. Det er vanskelig å se for seg at et parti som Moderaterna er klare til å gi en partileder en ny sjanse. Så innsatsen er høy, både for moderate og Ulf Kristersson.

Han ønsker å erobre fra S og C.

SD-spørsmålet vil imidlertid trolig fortsette å hjemsøke partirepresentanter. Og dette er noe som kan skade moderatenes ambisjon om å tiltrekke seg nye velgere ved neste års valg.

Partistrateger mener det er en sjanse for å vinne over misfornøyde velgere fra både SV og sentrumspartiet. En hard kriminalpolitikk, en streng innvandringspolitikk og en klimapolitikk som fokuserer sterkt på atomkraft og på å ivareta næringslivets og næringslivets konkurranseevne er budskapene som bør bringe oss.

Om det er nok gjenstår å se. Partisekretær Gunnar Strömmer forteller om moderatenes mulighet for å trekke 150.000 S-velgere neste år.

Men her kan tilnærmingen til Sverigedemokraterna bremse opp. For selv om disse velgerne kan være forberedt på å hoppe over den tradisjonelle blokkgrensen, er nok mange av dem skeptiske til å gi Sverigedemokraterna mer politisk innflytelse, slik moderatene ønsker.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *