Det 24 meter lange broderiet til kunstneren Britta Marakatt-Labba er blitt en dokumentar

– Under innspillingen ble det klart at klimaspørsmålet er ekstremt akutt i de samiske områdene, sier direktør og tidligere SVT-ansatt Thomas Jackson.

Effekten av klimaendringer på reindriften spiller en stor rolle i filmen og hvordan den til slutt truer hele kulturen. Regissør Thomas Jackson, som allerede har laget dokumentaren «The Forest» blant annet, sier han ønsker å skildre naturen og dens følsomhet.

– Det jeg forsøkte å gjøre i filmen er å prøve å løfte fram naturen slik den samiske kulturen tradisjonelt har oppfattet den: at naturen er et subjekt i seg selv som har en verdi utenfor rollen den spiller for oss mennesker, sier Thomas Jackson.

Samisk mytologi må åpne øynene

Filmen Historjá – Stitch for Sápmi er basert på Britta Marakatta-Labbas 24 meter lange broderi, der hennes familiehistorie blandes med refleksjoner over samenes historie. Selv deltok hun i kampen om Altaelvedammen i Norge på 1970-tallet. I broderiet flyr en flokk kråker over fjellet og tar form av at politiet drar demonstrantene vekk.

– Her prøver jeg med nåla å angripe ulike deler av historien. Da blir det motstandens kunst. Men jeg er ikke den opprørte kunstneren. Jeg vil fortelle på en annen måte og så forteller jeg ut fra den samiske mytologien hvor man hadde forskjellige dyr som man setter inn i en politisk sammenheng. Jeg tror det kan være en fin måte å jobbe på for å åpne folks øyne, sier Britta Marakatta-Labba.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *