De nye klærne til skandinavisk sosialdemokrati

Av Anne-Francoise Hivert

Lagt ut 21. januar 2022 kl. 08.04, oppdatert i går kl. 15.33

Vil historien huske at det var i Gøteborg tidlig i november 2021 at de svenske sosialdemokraterna endelig tillot seg å tro på en mulig ny begynnelse? Fire år tidligere hadde aktivister og ledere av Rosepartiet valgt utstillingssenteret til den største havnen i Skandinavia, på vestkysten av kongeriket, til å være vertskap for deres 39Og Kongress. På den tiden, som et spøkelse «sosialdemokratiets krise» hjemsøkte alle diskusjoner. I Nord-Europa var de de eneste i deres politiske familie som fortsatt hadde makten, og hvis de klarte å gjøre motstand etter parlamentsvalget i september 2018, var det med den dårligste poengsummen i deres historie.

Konteksten endret seg radikalt da den 41. åpnetOg partikongress, 3. november 2021, samme sted. I Norge overtok Ap-leder Jonas Gahr Store to uker tidligere i en koalisjonsregjering med sentrumspartiet. I Tyskland forbereder lederen av SPD, Olaf Scholz, å erstatte Angela Merkel i kanselliet, etter hennes partis seier i valget 26. september, hvor hun fikk 25,7 % av stemmene. Og siden 2019 har de kommet tilbake til jobb i Finland og Danmark.

Les også Artikkelen er forbeholdt våre medlemmer «Årsakene til suksessen til det tyske sosialdemokratiet»

Er denne samtidigheten, som ikke har forekommet siden 2001, et resultat av tilfeldigheter? Eller er det et tegn? Bevis på relanseringen av en mer enn hundre år gammel politisk og ideologisk strømning, skaper av velferdsstaten, forsvarer av en blandingsøkonomi og engasjert i å konsultere arbeidslivets parter? En strømning som virket andpusten fra begynnelsen av århundret, som gikk tom for ideer for å møte dagens store utfordringer, etter å ha blitt fristet av «den tredje veien» og av Tony Blairs nyliberale ideologi.

Nominert av aktivister til å etterfølge Stefan Löfven, leder av det svenske sosialdemokratiska partiet siden 2011 og statsminister siden 2014, sa Magdalena Andersson i sin åpningstale i Gøteborg: Sosialdemokratiet er «I en posisjon med ideologisk styrke». For denne 54 år gamle økonomen, som i syv år legemliggjorde Sveriges svært stramme finanspolitikk i spissen for finansdepartementet, er det ingen tvil: «Verden vil ha flere kollektive løsninger og mindre markedserfaring. Mindre sammenligninger og polarisering. Mer likeverd og solidaritet. «

Renessanse

På talerstolen holder Olaf Scholz samme tale. Midt i forhandlinger med partnerne til hans fremtidige regjerende koalisjon (De Grønne og Liberale), tok den kvasi-tyske kansleren en pause for å komme til Gøteborg 5. november. Foran de svenske aktivistene hilser SDP-lederen, møtt av en stående applaus, «Bemerkelsesverdig gjenfødelse av sosialdemokratiet og progressive partier i Europa og i verden».

Du har fortsatt 87,81 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.