Etter å ha notert seg de nye kravene til den maliske overgangsregjeringen, kunngjorde Danmark torsdag 27. januar at de ville forberede seg på militær tilbaketrekning.
«De regjerende generalene sendte en klar melding der de bekreftet at Danmark ikke er det[était] det er ikke velkommen i Mali. Vi godtar det ikke og av den grunn har vi besluttet å repatriere våre soldater, sa utenriksminister Jeppe Kofod etter et møte i parlamentet.
Oberst Abdoulaye Maïga, minister og talsmann for overgangsregjeringen, leste kommunikéet onsdag kveld på den første nasjonale kanalen ORTM1, der Danmark blir bedt «med insistering» om å trekke ut sine spesialstyrker, nylig utplassert i Mali uten å ha, ifølge kom. , samtykke fra myndighetene, omstridt av Danmark, Frankrike og europeiske land involvert i spesialstyrkegruppen Takuba.
«Vi er ennå ikke på stadiet av den diplomatiske hendelsen, det kan være misforståelser mellom regjeringen i Mali og regjeringen i Danmark,» sa oberst Maïga. Han la også til at Bamako ville ha hatt krav på «en unnskyldning fra danske myndigheter». Og han nevnte Danmarks «utmerkede rykte» i Mali for sin pro-utviklingsaksjon. «Vi oppfordrer dem til å ta hensyn til noen partnere som dessverre synes det er vanskelig å miste sine koloniale reflekser,» fortsatte han.
Denne fornyede fiendskapen kommer midt i en debatt om Takuba-styrken, gruppen av europeiske spesialstyrker ledet av Frankrike som kjemper i Sahel mot væpnede jihadistgrupper. Danmark sendte 105 menn denne måneden for å støtte sine rekker.
Spenninger med Paris
Oberst Maïga angrep også den franske ministeren for de væpnede styrker, Florence Parly, og inviterte henne «til å vise mer tilbakeholdenhet og […] respektere det elementære prinsippet om ikke-innblanding i en stats indre anliggender. «I mellomtiden, tirsdag, anklaget den franske ministeren juntaen for å multiplisere» provokasjoner «.
Takuba-styrken, som har 14 land, inkluderer 600 til 900 personer, inkludert medisinske og logistikkteam. Frankrike frykter at den danske episoden vil stille spørsmål ved fremtidige utplasseringer som planlegges i år av Norge, Ungarn, Portugal, Romania og Litauen. Norge, Portugal og Ungarn ville vente på grønt lys fra Bamako.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»