Danmark: en tjenesteskandale. Etterretningssjef i varetekt

Dette er fortsettelsen av den største skandalen i Danmarks historie i de lokale hemmelige tjenester. Findsen ble suspendert i august 2020 etter at media avslørte at FE-etterretningen samarbeidet med amerikanske NSAs elektroniske etterretning for å avlytte politikere i Europa.

Siden den gang har skandalen bare vokst. Danske medier avslørte at FE hjalp det amerikanske NSA med å koble til fiberoptiske kabler i Danmark. Takket være dette fikk amerikanere tilgang til kommunikasjon mellom myndigheter og politiske institusjoner, blant annet i Sverige, Norge og Tyskland.

Ifølge danske medier har en etterforskning utført innad i FE av det danske hemmelige politiet PET avslørt at militær etterretning også brøt loven, inkludert avlytting av PET-agenter.

I dag opphevet en dansk domstol informasjonsblokkaden fra en beslutning som ble tatt for en måned siden om å arrestere Findsen. Så i dag meldte media at Findsen, som i mellomtiden har fått sparken fra stillingen som direktør for militær etterretning, har sittet bak lås og slå i en måned i påvente av rettssak. Årsakene til pågripelsen er ikke offisielt kjent, men danske medier sier at den formelle årsaken til varetektsfengslingen av den tidligere direktøren var anklagen om å ha avslørt konfidensiell informasjon til media.

Media avslørte for øvrig også at PET-direktør Finn Borch Andersen i forrige måned og konstituert direktør Svend Larsen i FE inviterte sjefredaktøren i Danmarks største medier til et møte. De ba dem om ikke å publisere lekkasjer om tre store undersøkelser:

  • saken om Ahmed Samsam, nylig dømt i Spania for spionasje, som mest sannsynlig også var en dansk etterretningsagent i en terrororganisasjon i Spania;
  • tilfeller av danske statsborgere som oppholder seg med barna sine i flyktningleirer i Syria;
  • saker om samarbeid mellom den danske hemmelige tjenesten og den amerikanske NSA.

I alle disse tilfellene vil publisering av ytterligere informasjon ifølge danske etterretningsoffiserer sette dansk nasjonal sikkerhet i fare.

Vi er glade for at du er med oss. Registrer deg for Onet-nyhetsbrevet for å motta vårt mest verdifulle innhold.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.