C. Lambrecht fordømmer Russlands handlinger i Litauen

Foto av Mindaugas Kulbis (AP Photo / Scanpix)

Tirsdag fordømte den tyske forsvarsministeren Christine Lambrecht Kremls beslutning om å anerkjenne «Folkerepublikkene» etablert av Moskva-støttede separatister i Øst-Ukraina og å innføre russiske tropper i territoriene.

Han ba også Russlands president Vladimir Putin om å omgjøre beslutningene sine og gå tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi – regjeringene og statene – må ikke komme overens med dette, og vi fordømmer helt klart handlingene til Russland, sa Lambrecht til soldater fra NATOs Rukla internasjonale bataljon.

«Dette er et brudd på det suverene territoriet til Ukraina og dets internasjonalt anerkjente grenser.» Jeg ber president Putin stoppe disse handlingene, respektere Ukrainas suverenitet og gå tilbake til forhandlingsbordet,» la han til.

Ifølge ministeren har det vært forsøkt de siste ukene og månedene for å løse konflikten gjennom diplomatiske kanaler, men disse forsøkene har ikke vært nok: «Den diplomatiske innsatsen tar imidlertid ikke slutt».

I en henvendelse til soldatene fra de seks statene som tjenestegjorde i kampgruppen til bataljonen til NATOs frontstyrker i Litauen, kalte C. Lambrecht dem «diplomatiets søyle».

«Diplomati trenger en solid ryggrad slik at du ikke blir utpresset, og den ryggraden er deg,» sa han.

Ifølge politikeren oppfører Russland seg som en aggressor.

«Vi vet ikke hvor langt Russland er klar til å gå, men vi er årvåkne og står samlet,» sa Lambrecht.

Tyskland, som leder NATOs internasjonale bataljon i Litauen, satte inn ytterligere 350 soldater til landet forrige uke, og Norge, som deltar i enheten, har også besluttet å sende ytterligere 60 soldater. Storbritannia har sendt en liten gruppe etterretningssoldater til Litauen.

Litauens nasjonale forsvarsminister Arvydas Anušauskas understreket at det er spesielt viktig for øyeblikket å vise «solidaritet med NATO ved å sende en klar melding til angriperen».

– Litauen er klar til å sørge for alle nødvendige forhold for tyske og andre allierte tropper i landet, sa han til soldatene.

Som svar på Moskvas beslutning om å anerkjenne Ukrainas to pro-Kreml separatistregioner, sa Tyskland tirsdag at de ville suspendere Nord Stream 2-rørledningsprosjektet for å levere russisk naturgass til Tyskland.

Samfunnsdiplomater møtes også på et spesielt møte tirsdag for å ta stilling til nye sanksjoner mot Russland. USA planlegger også å introdusere dem.


Gjengivelse av informasjon fra nyhetsbyrået SNB i media og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB BNS er forbudt.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», Registersenter, etc. kilder.