Bransjen opplever bedre tider, men arkitektfirmaene har de laveste forventningene

65 % av arkitekt- og ingeniørfirmaene sier at de trenger å ansette flere ansatte, ifølge en undersøkelse blant innovasjonsselskaper. Arkitektfirmaer hevder imidlertid noe lavere rekrutteringsbehov enn andre industri-, teknologi- og teknologifirmaer.

Mangel på kompetanse er en stor og økende utfordring for arkitekter og ingeniørfirmaer, sier arbeidsgiverorganisasjonen Innovationsföretagen i sin siste Investeringssignalen næringsrapport, som er basert på en markedsundersøkelse blant konsulentfirmaer fra arkitektur og teknologi.

– Mangelen på kompetanse risikerer å påvirke vekst og innovasjoner i bedrifter negativt i 2022. Innovative arkitektur- og ingeniørbedrifter har mulighet til å endre vår utvikling fundamentalt mot et mer bærekraftig klima og samfunn, men tilgjengeligheten riktig kompetanse er avgjørende for bedriftenes fremtid, sier Magnus Höij, forbundsdirektør for Enterprise for Innovation, i en pressemelding.

Blant de undersøkte bedriftene er det industri- og teknologibedriftene som i stor grad sier de trenger å ansette flere ansatte. 90 % av disse selskapene sier de trenger å rekruttere. Blant andre tekniske konsulenter sier 66 % at de må øke arbeidsstyrken i løpet av de neste seks månedene. Blant arkitektfirmaene er det bare 47 prosent som sier det samme. Samtidig sier null prosent at de må redusere arbeidsstokken.

Kunngjøring

Ifølge rapporten følger forventningene til å ta bestillinger samme mønster. Totalt forventer 60 % av bedriftene en ordreøkning de neste seks månedene. For arkitektfirmaer er tallet 44 prosent. Fjorten prosent av arkitektfirmaene rapporterer redusert ordreinngang.

For arkitektene har arbeidsledigheten, som økte i løpet av den første perioden av pandemien, gått tilbake til sine tidligere laveste nivåer. I januar 2021 var andelen arkitekter som mottok godtgjørelse fra a-kassen 3,5 %. Per desember 2021 var andelen arkitekter som mottok godtgjørelse fra a-kassen 1,5 %.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.