Bildmuseet klar til åpning etter oppussing

Museet ble stengt på grunn av fornyelse av klimaanlegget, som skal sikre at sensitive kunstverk ikke blir skadet av for eksempel endringer i temperatur eller fuktighet. Med unntak av pandemien er dette første gang på tolv år at Kunstmuseet stenger. Likeledes benyttet de anledningen til å friske opp andre deler av bygget, som gulvene og utstillingsbelysningen. Nå er alt klart for åpning fredag ​​26. mai.

– Vi har virkelig savnet publikummet vårt. Huset var så tomt nå som vi har blitt stengt, og det er deilig å kunne åpne dørene igjen og ta imot besøkende. Vi er til for publikum, sier Katarina Pierre, direktør for museet.

Konserter, DJs og generelle festligheter venter på deg under kunstfredagens åpningsarrangement, da det også blir vernissage for de tre nye kunstutstillingene. Den største av dem, «Down to the North», viser frem samtidskunst fra Arktis med verk av hele 30 kunstnere fordelt på to etasjer i museet.

– Jeg tror aldri vi har hatt en så stor utstilling. Det er kunstnerne som reiser spørsmål om industrialisering i nord, samt kolonialisering og andre temaer vi sliter med i Nord-Sverige og andre deler av verden. Det er mange ulike medier og uttrykk: maleri, skulptur, foto, tegning og video. Veldig interessant og aktuelt innhold.

Stor interesse for kunst i nord

De involverte artistene kommer fra Sverige, Finland, Norge, Danmark, Færøyene, Grønland, Island, Canada, USA og Sápmi. Fra Sverige deltar Anders Sunna, Katarina Pirak Sikku, Mattias Olofsson og duoen Gideonsson/Londré.

– Vi merker at interessen i nord bare øker i kunstverdenen, og nå er det også alle industrielle investeringer og store investeringer for klimaendringer som setter Nord-Sverige i sentrum. Det er interessant å vise en utstilling der kunstnere beskriver og problematiserer det temaet, sier Katarina Pierre.

Utstillingen ble laget i samarbeid med museer på Island og Maine, USA, og ble vist i hvert land før Umeå som siste stopp.

Den andre utstillingen er «I cut across the stream», avgangsutstillingen for masterstudenter ved Kunsthøgskolen Nytt av året er at utstillingen vises gjennom hele sommeren i stedet for bare to uker som før.

– Nå har umeåboere, besøkende og turister større sjanse til å se den. Folk hadde lett for å gå glipp av den utstillingen ellers.

Sist, men ikke minst, vises Årets svenske bildebok, en årlig utstilling med vinneren av den nasjonale bildebokprisen med samme navn. Vinneren av årets pris er Emma AdBåge med boken Såret, som handler om et barn som blir så skadet at det begynner å blø. Hva skjer når du plutselig befinner deg i sentrum? Kanskje det kribler og er deilig med oppmerksomhet, men hva skjer når såret går bort? Noen som har noe imot et lite arr? De originale illustrasjonene av boken er utstilt på Bildmuseet.

Fornyet virksomheten

I tillegg til oppussingen av selve bygget ble også virksomheten til Bildemuseet gjennomgått i nedleggelsesperioden, når det gjelder for eksempel utstillinger og pedagogikk. For eksempel starter en ny type kortere, mer personlige kunstutstillinger, og det arrangeres kunstverksted for barn og unge i sommer.

Nytt er også at museet vil ha sommeråpent for sin Image Lab, der Kunsthøgskolestudenter leder workshops i egne kreasjoner for alle aldre.

– I løpet av denne tiden jobbet vi med utviklingen ikke bare av huset, men også av oss og selskapet, oppsummerer Katarina Pierre.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *