«Bevis at Sverige nå er relevant for Israel igjen»

Mer enn halvparten av kristdemokratiske lovgivere reiste til Israel forrige uke, hvor de blant annet møtte statsminister Benjamin Netanyahu. Retur fra reisen beskriver stortingsrepresentant Mikael Oscarsson (KD) turen som «en tur hvor vi ville angre skaden som er gjort i forholdet mellom Sverige og Israel».

– Behandlingen vi fikk her i Israel viser at nå er Sverige aktuelt for Israel igjen. Det var også viktig å presentere vårt partis holdning til flyttingen av den svenske ambassaden til Jerusalem. Å ha den svenske ambassaden i Tel Aviv er like dumt som å ha vår norske ambassade i Bergen i stedet for Oslo, sier han på flyplassen på vei tilbake til Sverige.

Magnus Oscarssonsom arrangerte turen sammen med Max Federmann til Keren Kajemet, påpeker at du også hadde muligheten til å besøke Raoul Wallenberg Park på Raoul Wallenberg-dagen, 27. januar.

– Vi fikk så diskutere dette viktige prosjektet med ambassadør Erik Ullenhag senere i uken. Da vi møtte Benjamin Netanyahu, understreket han viktigheten av Raoul Wallenberg som et kontaktpunkt for landene våre, sier Magnus Oscarsson, president i Riksdagens venners forening for Israel.

– Vi møtte også min israelske kollega, Naama Lazimi fra Labour, som er Knessets talmansforening for Sverige. Vi må diskutere hvordan vi kan utvikle forholdet mellom landene våre og jeg inviterte henne til Sverige, sier hun.

Et besøk til Golanhøydene ble inkludert, og gruppen møtte også Gila Gamliel, israelsk sikkerhetsminister. Prest og Israel-kjenner Hans Weichbrodt var guiden da medlemmene besøkte bibelske steder som Galileasjøen, Hagegraven i Jerusalem og Karmelfjellet.

Under det intensive programmet ble både klippefestningen Masada og Dødehavet besøkt.

Raoul Wallenberg var et gjennomgående tema gjennom uken, som begynte på Raoul Wallenberg-dagen og startet i Raoul Wallenberg Park. Dagen etter ble den svenske diplomatens fremtredende rolle beskrevet for Yad Vashem Holocaust-museet og av statsminister Benjamin Netanyahu.

– Det er mye oppmerksomhet rundt Raoul her nede, men man hører ikke så mye om ham i Sverige, sier Hans Eklind mens han venter på å gå ombord på flyet som skal ta gruppen tilbake til Sverige.

– Vi i Sverige har grunn til å tenke på hvordan vi kan hedre en person som reddet så mange liv og deretter måtte ta sitt eget liv, fortsetter han.

Hans Eklind beskriver turen til Israel som intens.

– Vi har lykkes mye. Vi har alle ministermøter, og det var spesielt at statsminister Netanyahu brukte så mye tid på å møte ti medlemmer av det svenske parlamentet. Vi noterer på israelsk fjernsyn og aviser at vårt partis anmodning om å flytte ambassaden til Jerusalem fikk stor respons.

Delegatenes ukelange besøk til Israel fikk mye oppmerksomhet fra israelske medier og tidligere svensk forsvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev i Svenska Dagbladet at besøket betydde en «ny kurs i det israelske spørsmålet».

Samme dag som KD-medlemmene kom hjem til Sverige, fulgte avisen opp med en fyldig reportasje om reisen med overskriften «Bedre forhold til Israel…» og et stort bilde av Benjamin Netanyahu som smilende vinker til medlemmer av KD KD-utvidelsen. .

Stortingsmedlem Dan Hovskär beskriver en fantastisk reise med spennende og unike øyeblikk.

– Møtet med Netanyahu var spennende og interessant, der vi kunne forstå at Kristdemokraterna ønsker å flytte ambassaden. Dette spørsmålet angår mange her. Behandlingen vi fikk – vi ble gjenkjent da vi ruslet gjennom Jerusalem fordi vi var på israelsk fjernsyn – var en emosjonell opplevelse, sier hun før hjemreisen.

Verden i dag spør Mattias Bengtsson om han er enig med Peter Hultqvist som mener turen er et uttrykk for en ny israelsk politikk.

– Absolutt. Jeg tror det er viktig å øke samarbeidet mellom Sverige og Israel og å øke Sveriges støtte til Israel. Turen var en måte for oss å vise vår støtte til Israel men også å utdype vår kunnskap om Israel, den israelsk-palestinske konflikten og den nåværende politiske situasjonen her i Israel, svarer han.

Det er 33 år siden Ingemar Pihlström sist var i Israel, da på bryllupsreise med kona.

– Å komme tilbake slik 33 år senere og se utviklingen som skjer der Israel ligger i front av teknologi, innovasjon og utvikling, er spesielt. Israel er et land som Sverige må ha gode relasjoner og samarbeide med. Samtidig å gå på bibelsk grunn og fange det aspektet og den dimensjonen som gjorde denne turen virkelig minneverdig, sier han.

Forholdet mellom Israel og Sverige ble alvorlig forverret da Sverige anerkjente Palestina uten motkrav i 2014. Forholdet ble ytterligere forverret da utenriksminister Margot Wallström kritiserte Israel i 2016 for å bruke «utenomrettslige drap» i kampen mot terrorhandlinger.

Samme år signerte Sverige og Iran en lukrativ handelsavtale mens en ny rapport fra Business Sweden spådde at svensk eksport til Iran snart kan øke til mellom 15 og 20 milliarder kroner i året. Avtalen fulgte tidlig i 2017, da representanter for den svenske regjeringens feministiske utenrikspolitikk foretok en høyprofilert reise til Iran, hvor de møtte Irans religiøse ledelse iført muslimsk hodeskjerf.

Iran støtter flere terrorfiendtlige terrorgrupper i Israels nærhet, inkludert Hizbollah i Libanon, som i slutten av juli truet Sverige med angrep på grunn av den nylige brenningen av Koranen i Stockholm. I begynnelsen av august ble det satt i gang et mislykket angrep mot den svenske ambassaden i Beirut, som ifølge observatører ble utført av Hizbollah.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *