Belgias havvindparker er sårbar infrastruktur. Å kutte kraftledninger vil skade et helt lands strømforsyning.
Den russiske angrepskrigen i Ukraina har økt risikoen for sabotasje mot vital infrastruktur i Europa. Belgia trapper opp beskyttelsen for de store havvindparkene som landet er så avhengig av.
Kritisk infrastruktur på havbunnen
Thorntonbank er Belgias første havvindpark og en av åtte i drift i dag.
Vindkraft står for rundt ti prosent av Belgias strømbehov, men planen forventer at andelen tredobles innen ti år.
En enkelt gruve kan stenge vitale havner
– Strømproduksjonen til vindparkene kommer til land via sjøkabler. Men det handler ikke bare om strøm. Det er også mange datakabler som forbinder fastlands-Europa med Storbritannia og USA, sa admiral Jan De Beurme til nyhetssiden Svenska Yle.
Rørledningene går også på havbunnen, blant annet fra Norge til havnen i Zeebrygge.
– Å kutte elektriske kabler ville vært dramatisk for Belgia fordi vindparker gir oss viktig energi, sier han.
Russisk etterretning her også
Den russiske angrepskrigen mot Ukraina har hatt direkte effekter på europeisk energiforsyning og har fått NATO til å øke beskyttelsen av kritisk infrastruktur til sjøs på ulike måter.
I utgangspunktet handlet det om å intensivere den militære tilstedeværelsen i sentrale områder, og senere startet de også et samarbeid med EU som skal samle ulike sivile og militære aktører i området.
– To tredjedeler av verdens olje eller gass utvinnes eller transporteres sjøveien, og rundt 95 % av den globale datastrømmen går via undersjøiske kabler, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg før et møte med industriledere i mai.
Russiske spionskip som mistenkes for å inspisere kritisk infrastruktur i Østersjøen og Nordsjøen er også kjent for belgiske myndigheter.
Vindpark utenfor den belgiske kysten
I november i fjor ble et russisk marinefartøy sett nær vindparker og annen kritisk infrastruktur utenfor kysten av Belgia og Nederland, og det sies å være den samme «admiral Vladimirsky» som ble avslørt av media tidligere denne uken.
Den belgiske marinen samarbeider med energiselskaper
Når det gjelder å avverge trusler mot infrastruktur, forklarer admiral De Beurme også til nyhetssiden Svenska Yle at det trengs samarbeid, i dette tilfellet mellom flåten og selskapene som eier vindparkene.
Når det gjelder antatte russiske spionskip, mener han det er en kald krigstradisjon med å stå vakt også her, og patruljefartøyet Pollux er blant dem som er kalt til stedet når det er mistanke om utenlandsk etterretningsvirksomhet. Den belgiske flåten samarbeider imidlertid svært tett med sin partnerflåte i Nederland.
Kilde: Belgian Navy/Swedish Yle
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»