Belaruskalij, som har forblitt knyttet til stolene til litauiske ministre, har etablert seg på EU-markedet: hvordan og hvorfor? | Avtale

Denne uken ble det klart at Belaruskalij, en gjødselprodusent kontrollert av det USA-kontrollerte hviterussiske regimet, hadde foretatt en forhåndsbetaling til statseide litauiske jernbaner i november, og nærmet seg datoen for ikrafttredelse av sanksjonene.

Dette fremskrittet satte litauiske jernbaner i en vanskelig posisjon, ettersom Belaruskalij betalte for transport av gjødsel i nesten tre måneder fremover. Dette betyr at lasten vil fortsette å sirkulere gjennom Litauen, i hvert fall inntil selskapet og statsoverhodene finner muligheten til å si opp avtalen med Belaruskalij, og unngår de forestående bøtene på hundrevis av millioner. Skandalen rystet stolene til utenriksminister Gabrielius Landsbergis og samferdselsminister Marius Skuodis, som begge sa at de var klare til å gå av.

Så hvem er Belaruskalij, som forårsaket skandalen i Litauen, og hva er hans rolle i det globale gjødselmarkedet?

Potash gjødsel utgjør nesten 90%. produksjon

Grunnlagt i 1958 i Salihorsk, er det hviterussiske statseide Belaruskalij et av de største gruve- og kjemiske selskapene i verden som utvinner og behandler kaliumklorid.

15.000 Belaruskalij, som har mer enn 10 millioner ansatte, selger mer enn 10 millioner jobber i året. tonn kaliumklorid på verdensmarkedet, ifølge Verdensbanken. Bare i 2018 solgte selskaper produksjon for 2,8 milliarder dollar. EUR.

Gjødsel er imidlertid ikke den eneste produksjonen til denne giganten. Ifølge selskapets nettsider, selv om produktutvalget er dominert av kaliumgjødsel, utgjør sistnevnte 87,9 prosent. Selskapet produserer også kompleks NPK-gjødsel (2,2 % av total produksjon) og bordsalt (9,9 %).

Forresten, i august 15 minutter skrev at «Belaruskalij»-salt fortsatt er tilgjengelig i Litauen – på den tiden ble det solgt av detaljkjedene «Maxima» og «Iki».

Belaruskalij salt i en litauisk butikk

«Potaskemarkedet er veldig konsentrert, det er bare fire produsenter: Uralkalij, Belaruskalij og et par til. Hviterussland spiller en betydelig rolle i dette markedet,» sa selskapet.15 minutter Indrė Genytė-Pikčienė, sjeføkonom i kapitalforvaltningsfirmaet INVL Asset Management, beskrev.

Det er også interessant at den russiske gjødselgiganten Uralkali lenge har ønsket å skaffe seg Belaruskali – den illegale presidenten i Hviterussland Aliaksandr Lukashenko hevdet i 2012 at de ikke navngitte Moskva-oligarkene hadde tilbudt ham 5 milliarder dollar. bestikkelse i bytte mot å gå med på å selge selskapet for 10 milliarder dollar. AMERIKANSKE DOLLAR.

En slik avtale vil imidlertid neppe virke attraktiv for en autoritær leder, ettersom Belaruskalij er en av regimets største givere og en av dets viktigste kilder til utenlandsk valuta.

«Kalium er et varemerke for landet vårt,» sa Lukasjenko tidligere fra det hviterussiske statlige nyhetsbyrået Belta.

EUobserver anslår at Belaruskalij gir landets illegitime leder 2 milliarder dollar i året. EUR.

Og hvor viktig er gjødsel produsert av Belaruskalij? Ifølge Alexander Izgorodin, en økonom fra Brandnomika, er de en nøkkelingrediens i landbruk og matproduksjon.

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Alexander Izgorodin

Foto av Julius Kalinskas / 15min / Alexander Izgorodin

«Uten kaliumgjødsel ville vi ikke hatt den samme matavlingen i Litauen og i verden som vi har i dag, noe som betyr et mindre mattilbud. Jo lavere mattilgang, jo høyere priser. I utgangspunktet er mattilgangen mindre. gjødsel er den viktigste ingrediensen i matproduksjon og landbruk”. 15 minutter sa Izgorodin.

Siden 2015 har selskapet produsert nye typer produkter – kaliumhydroksid, som brukes i produksjon av flytende såpe og for å redusere surheten i jord, samt saltsyre.

Hovedsakelig eksportert til Brasil, Kina, India

Ser man på selskapets eksportkart, kan man se at en betydelig del av selskapets produksjon eksporteres til tredjeland, etterfulgt av Brasil, Kina og India, hvor Belaruskalij eksporterer henholdsvis 17 % og 15,7 %. og 13 prosent. sin egen produksjon.

«50 prosent. Og flere reiser til den asiatiske regionen, Europa – omtrent en femtedel av all kaliumgjødsel, i USA – 5 prosent. Brorparten av hviterussisk kaliumgjødsel går til Midtøsten,» sa økonomen.

Reuters / Scanpix Photo / Kinesisk flagg

Reuters / Scanpix Photo / Kinesisk flagg

Omtrent en femtedel av den hviterussiske gigantproduksjonen reiser til Europa, hvorav 3,2 % i Norge og 3,5 % i Polen. produksjon.

«Europa er også et viktig marked, en femtedel er virkelig mye, mye mer enn amerikansk import. Hvis Europa stengte veien, ville denne hviterussiske eksportøren absolutt følt det. Det eneste problemet er at hvis vi stenger nå, kan gjødselen komme frem via Latvia, Polen, fordi sistnevnte importerer mye kaliumgjødsel. Det må avgjøres enstemmig «, kommenterte I. Genytė-Pikčienė.

Selskapet leverer produktene sine til sjøs via havnene i Østersjøen og Svartehavet og med jernbane. Produksjonen er annonsert å reise til mer enn 90 land rundt om i verden.

Gjødsel er ikke uerstattelig

Selv om Belaruskalij er en svært viktig aktør på kaliumkloridmarkedet, har økonomer sagt at den gode nyheten i denne situasjonen er at kaliumklorid ikke er et produkt med høy verdiøkning, så det vil helt sikkert være andre produsenter som forsyner den med råmateriale.

«Canada er ledende innen produksjon av kaliumgjødsel: det produserer 32%. Total verdensforsyning, deretter Russland (20%), Hviterussland (18%). Og Kina (11%). Jeg vil ta hensyn til Kina, for nå det prøver å takle inflasjonen på hjemmemarkedet, og jeg tror ikke Kina virkelig vil øke sin kaliumeksport til EU. Russland kan gjøre det delvis fordi de nå sliter med sin egen innenlandske inflasjon. » Canada eller andre land kunne øke produksjonsvolumet ganske raskt og okkupere minst en større andel av det hviterussiske markedet, sa Izgorodin.

Forresten, selv om de amerikanske sanksjonene mot Hviterussland har trådt i kraft, har EU ennå ikke besluttet å sanksjonere alle selskapets produkter. Den 24. juni vedtok EUs råd å innføre sanksjoner mot Hviterussland, men de dekker bare 15 % av kaliumgjødselen.

Det er også viktig at sanksjonene kun gjelder for nye kontrakter inngått etter 25. juni 2021. Det betyr at forbudene mot tidligere avtaler ikke gjelder.

Izgorodin, som snakket om muligheten for å ekskludere Belaruskalij fra det europeiske gjødselmarkedet, sa imidlertid at han trodde blokkeringen ble blokkert av avgjørelsen av flere grunner.

123RF.com swimr./Trąšos

123RF.com swimr./Trąšos

«Jeg tror grunnen til at EU-kommisjonen (EF) ikke forsto Belaruskalij og deres gjødselformler i sanksjonene som ble innført i sommer, er at Europa har møtt en økning i inflasjonen siden sommeren. Jeg tror politisk at EU ikke ønsket å risikere dets rykte og popularitet, så det inkluderte ikke hviterussisk kaliumgjødsel,» sa A. Izgorodin.

Produsenter i Canada eller andre land kan øke produksjonen relativt raskt og få minst en større andel av det hviterussiske markedet.

Den andre grunnen, ifølge økonomen, er at EU ønsker å beholde handlingsrommet. «Ingen strenge sanksjoner vil bli ilagt, da EF i fremtiden vil gi handlingsrom for å stramme inn disse vilkårene. Hvis EU-kommisjonen skulle innføre sanksjoner mot Belaruskalij nå, ville det være praktisk talt umulig å utvide disse sanksjonene ytterligere.» hovedvaren som EU har. importerer fra Hviterussland», sa økonomen.

Det ville ikke ha noen vesentlig innvirkning på Litauen

Og ville litauiske forbrukere bli påvirket av tapet av hviterussisk gjødsel? I. Genytė-Pikčienė understreket at Litauen er et transittland for transport av gjødsel, så på lang sikt vil ikke befolkningen lide de direkte konsekvensene. Videre, sa han, vil tredjelandsprodukter møte langsiktige vanskeligheter fordi de ikke oppfyller bærekraftsstandarder.

I følge OEC World var Hviterussland sin eksport av kaliumgjødsel til Litauen i 2019 bare 0,26 prosent. av landets totale gjødseleksport.

Ifølge økonomen tenker Europa på flere skatter som vil gjøre det vanskeligere for produsenter fra tredjeland som ikke overholder kravene å komme inn i EU.

Foto av Lukas Balandis / 15min / Indė Genytė-Pikčienė

Foto av Lukas Balandis / 15min / Indė Genytė-Pikčienė

Det ville riktignok oppstå «kortsiktige underskudd», ifølge samtalepartneren, men vi er vant til det.

«Post-pandemiske effekter alene forårsaker ulike flaskehalser og forsyningsbegrensninger, men uansett hva deres geopolitiske, logistiske eller pandemiske natur er. På kort sikt vil dette ubalanse markedet, bidra til underskudd og underskudd,» sa han. Genytė-Pikčienė.

Izgorodin var også enig i at prisøkningen, selv om den var det, ikke ville vare lenge.

«Matprisveksten vil akselerere ytterligere, men matvareprisene stiger ikke bare på grunn av gjødselprisene, men stiger også i Europa på grunn av økende energi- og oljepriser. Det ville være en liten akselerasjon av inflasjonen,» sa Izgorodin.

Amerikanske sanksjoner søker å påvirke regimet

USA kunngjorde sanksjoner mot Belaruskali i august for å markere årsdagen for det riggede Hviterussland-valget og utsatte dets ikrafttredelse til 8. desember. morgen litauisk tid.

Amerikanerne sier at sanksjonene er rettet mot å påvirke regimet til å løslate politiske fanger, gå i dialog med sivilsamfunnet og holde frie valg.

Belaruskalij spilte en viktig rolle i undertrykkelsen av det hviterussiske samfunnet på jakt etter endring. Selskapet sparket noen arbeidere som var involvert i streikene, noen ble arrestert, bøtelagt eller tiltalt og noen ble tvunget til å forlate Hviterussland.

Bedriftsledere skremte og brukte psykisk vold mot de streikende og betalte «tillegg» til noen for å hindre dem i å gå i streik.

Scanpix / Photo AP / Protest i Hviterussland

Scanpix / Photo AP / Protest i Hviterussland

På det tidspunktet hadde EU besluttet å begrense Minsks tilgang til EUs kapitalmarkeder og å forby levering av forsikrings- eller gjenforsikringstjenester til den hviterussiske regjeringen og offentlige myndigheter, under økende press fra Lukasjenko-regimet etter tvungen landing av en Ryanair flyet i Minsk.

«De nye målrettede økonomiske sanksjonene vil inkludere et forbud mot direkte eller indirekte salg, levering, overføring eller eksport til alle i Hviterussland av utstyr, teknologi eller programvare hvis primære formål er overvåking eller avlytting av kommunikasjon via Internett eller telefon, også som gjenstander og teknologier med dobbelt bruk for hæren eller til utpekte personer, enheter eller organer i Hviterussland, sa EU-rådet den gang.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.