Bedrifter beklager feil testsvar

Tidligere denne uken meldte legeavisen at Solnas Karolinska universitetssykehus innstiller samarbeidet med radiologer på grunn av feil i svar.

I følge en rapport fra lex Maria til Ivo, Pleie- og omsorgstilsynet, forårsaket eller kunne den feilreviderte datatomografiskanningen som gjelder saker fra 2021 til 2023 «forårsaket eller kunne ha forårsaket alvorlig skade på helsevesenet».

Ivo-varselet beskriver mangler av alvorlig karakter «som har blitt oppfattet som fare for alvorlig helseskade og i enkelte tilfeller kan oppfattes som inhabilitet av undersøkende radiolog».

Ifølge en pressemelding fra Karolinska Universitetssykehuset feil svar førte til forsinket diagnose og behandling for ni pasienter. I to av tilfellene antas forsinkelsen i behandlingen å ha påvirket fremtidig prognose for kreften.

Medisinsk journal kommer til Martin Leger, administrerende direktør i Teleconsult, fra selskapets hovedkontor i Barcelona.

– Det er veldig beklagelig, kommenterer han.

Martin Leger, administrerende direktør i Teleconsult. Foto: privat

Hvordan er det mulig at situasjonen er så alvorlig at ni pasienter er rammet?

– Dette er en veldig isolert problemstilling. Dette er en relativt nylig rekruttert lege som hadde lang erfaring innen radiologi, utmerkede referanser og i tillegg hadde bestått alle våre interne kontroller, sier Martin Leger.

Det ble oppdaget unøyaktigheter i Karolinskas kvalitetskontroller gjennom blant annet doble anmeldelser og stikkprøver. Mathias Axelsson, funksjonsdirektør for medisinsk diagnostikk ved Karolinska Universitetssykehuset, skriver i et e-postsvar til Läkartidningen:

»Avtalen gir imidlertid Teleconsult hovedansvaret for kontinuerlig kvalitetsoppfølging gjennom blant annet en fortløpende randomisert dobbeltsjekk før innlevering av erklæringer og gjennom gjentatte eksterne kvalitetsrevisjoner utført av uavhengige radiologer (revisjon ). Der vurderer vi at selskapet har sviktet.«

Martin Leger i Teleconsult forteller at selskapet gjennomfører doble revisjoner internt og at Teleconsult er sertifisert gjennom et eksternt organ som garanterer at selskapet jobber etter rutine.

– Vi dobler imidlertid ikke gjennomgang og stikkprøver på alt. Det ser ikke ut til å være tilfellet i dag i helsevesenet. Men vi gjør jevnlige kontroller.

Martin Leger sier Teleconsult har jobbet med sykehuset i fire år, først under navnet DDA.

Ifølge Mathias Axelsson fra Karolinska er det prosentvis ikke store mengder røntgen som selskapet har ansvaret for.

«Inntil Karolinska Universitetssykehuset avsluttet samarbeidet med Teleconsult i juni 2023, hadde sykehuset gjennomført 63.200 tester, hvorav Teleconsult ble ansatt for 1.600 tellinger, eller cirka 2,6 %.«

Av disse 1600 erklæringene for 2023 undersøkte Teleconsults legekonsulent 70 saker, sier Martin Leger, og legger til at legen klarte å utstede totalt 596 erklæringer for Karolinska.

– Etter at Karolinska oppdaget disse avvikene, satte vi i gang en grundig undersøkelse i henhold til retningslinjer fra Socialstyrelsen, i samarbeid med Karolinska. Etter undersøkelsen har vi besluttet å avslutte samarbeidet med den aktuelle legen umiddelbart.

Ifølge Martin Leger klarte legen å jobbe i et drøyt år og samarbeidet ble avsluttet for «noen måneder siden».

– Så vidt vi kunne se, utgjør feil omtrent 0,43 % av den totale produksjonen. Vi gjennomfører nå en nøye gjennomgang av alle svarene diktert av den kompetente legen. Denne gjennomgangen pågår nå.

Når skal den være klar?

– Så fort som mulig. Vi har fire overleger spesialtilsatt for denne rollen.

Teleconsult har base i Barcelona og har jobbet med sykehus, klinikker og myndigheter i Skandinavia, Nederland og Storbritannia siden 2008. Ifølge Martin Leger har selskapet hatt en samarbeidsavtale med flertallet av svenske sykehus – Karolinska Universitetssykehuset i fire år.

Har dette skjedd før?

– Nei, det skjedde aldri, sier Martin Leger.

Er du redd for å miste kunder med tanke på hva som skjedde?

– Nei vi er ikke. Dette er et veldig isolert tilfelle fordi det gjelder en enkelt person. Totalt har vi 250 spesialister som jobber med denne typen røntgenrapporter. Vi forvalter det på beste måte nå og vi har hatt gode samtaler med Karolinska.

Ifølge Martin Leger er samarbeidet med sykehuset kun på pause.

– Avtalen består. Vi er nå i diskusjoner med Karolinska om å utnevne en dedikert, mindre gruppe subspesialister for å sikre fortsatt høy kvalitet.

Funksjonsdirektør Mathias Axelsson skriver i en e-post at Karolinska-radiologen har flere andre eksterne leverandører »og vi har ikke identifisert noen problemer tilsvarende de som førte til den aktuelle varslingen til Ivo«.

Mathias Axelsson, funksjonell direktør for medisinsk diagnostikk ved Karolinska Universitetssykehuset. Foto: Joakim Lindberg

Karolinska lærer av det som skjedde, ifølge Mathias Axelsson.

»Sykehuset har satt i gang et tiltaksprogram for å sikre at hendelsen ikke skjer igjen og tiltakene er meldt til Ivo. Det var også allerede i gang diskusjoner med eksterne leverandører, som burde ha subspesialisert seg på området som revideres, da dette viste seg å være mer gunstig for kvaliteten enn dobbeltrevisjon.

Foreløpig vil andre leverandører bidra til å møte avdelingens behov, skriver Mathias Axelsson.

»Minst en av disse har allerede annonsert at han vil kunne hjelpe oss mer enn han gjør i dag. Min vurdering er at vi skal klare suspensjon/avvikling av Teleconsult uten at det medfører lengre ventetider for våre pasienter».

Mathias Axelsson uttaler da følgende for Läkartidningen:

»Karolinska universitetssykehuset har suspendert samarbeidet med selskapet i påvente av Ivos etterforskning. En ny stilling vil bli tatt så snart Ivos etterforskning er fullført.«

Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-08-02)

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *