Angrep i Norge: ofre drept med pil og bue

Norsk politi sa mandag at ofre for forrige ukes angrep var blitt drept av en mistenkt ved å bruke en «skarp gjenstand» i stedet for pil og bue.

– Han ble kvitt buen og pilene samtidig, sa Per Thomas Thomas Omholt, politiinspektør, til journalister.

Han la til at den mistenkte «drepte fem personer med en skarp gjenstand på private og offentlige steder under et angrep i Kongsberg onsdag».

Politiet, som tidligere hevdet den mistenkte, Espen Andersen Brathen var bevæpnet med pil og bue og to andre våpen, spesifiserte ikke hvilke skarpe våpen det dreide seg om og la til at vitneavhøret fortsatt pågikk.

– Alt viser at ofrene ble valgt tilfeldig, sa Th. Omholta.

Politiet sa at et «tosifret» antall mennesker ble skutt med piler ved starten av angrepet, men ingen ble drept av pistolen.

Under et politiavhør tilsto den mistenkte å ha drept fem personer og skadet tre andre.

Den 37 år gamle danske statsborgeren kunngjorde offentlig at han hadde konvertert til islam, og politiet sa først at det hadde vært frykt for radikaliseringen hans tidligere.

Varselskilt

Den mistenkte blir imidlertid holdt på et helseinstitusjon inntil en psykiatrisk evaluering er gjort for å avgjøre om EA Brathen kan holdes ansvarlig for sine handlinger.

«Når det gjelder årsakene, er sykdommen fortsatt hovedhypotesen. Og når det gjelder konverteringen til islam, er denne hypotesen svekket», la p. Th. Omholta til.

Politiet meldte lørdag at fire kvinner og en mann ble drept i angrepet: Andrea Meyer (52), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borg (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Gunnar Marith Madsen (78).

EA Brathen levde i omtrent 25 000 år. Kongsberg, 80 km vest for hovedstaden Oslo. Han har en sykehistorie, ifølge tjenestemenn, men de har ikke gitt ytterligere detaljer.

Den norske sikkerhetstjenesten PTS, ansvarlig for kampen mot terror, hevdet også at mannen var kjent for dem.

Noen dager etter angrepet snakket politifolk om «frykt for radikalisering» som dateres tilbake til 2020 og utover, noe som førte til at mannen ble overvåket på det tidspunktet.

Ifølge allmennkringkaster NRK dukket de første varselskiltene opp i 2015. Ifølge norske medier advarte PST i 2018 om at den mistenkte kunne gjennomføre et «småskalaangrep».

Nyhetssiden Nettelisen la også ut en video som EA Brathen ville distribuere på sosiale medier i 2017. I den kom han med en «advarsel» og snakket om sin muslimske tro.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.