Denne helgen møtes 400 vinnende Sverigedemokrater i Karlstad, hvor nasjonale parlamenter, partiets høyeste beslutningsorgan, møtes. Her beskrives budsjettvedtaket i Riksdagen tidligere denne uken som historisk og en milepæl for partiet.
Med budsjettvedtaket mener Sverigedemokraterna for alvor har gått inn i hjertet av svensk politikk. Riksdagen vedtok et budsjettalternativ, som partiet var med i forhandlingen. Her er det ikke bare konkrete politiske suksesser, som skrevet om akutt migrasjonspolitikk. SD sluttet også å spare på helseforsikring og a-kassen.
Grunner til å være lykkelig
Og de politiske konsekvensene av budsjettvedtaket var store. I protest forlot Miljøpartiet De Grønne regjeringen og tvang statsministerkandidat Magdalena Andersson til en ny stemme i Riksdagen.
Så nok, Sverigedemokraterna har grunn til å være glade i dag. På få år har de gått fra å være fullstendig isolert i svensk politikk til et parti som ikke bare forhandler budsjetter med andre, men også kan vinne en budsjettavstemning. Og det kan være i rute for regjeringsmakt etter neste års valg.
Ikke rart da at hanekam vokser på Jimmie Åkesson og hans partikamerater. Og med den voksende hanekam øker også Sverigedemokraterna kravene om innflytelse i en fremtidig regjering.
Problemer for Kristersson
Dette kan skape problemer for moderatleder Ulf Kristersson, som håper å danne ny regjering etter neste valg. Kravene fra Sverigedemokraterna kan skape stor bekymring for ham, gitt de oppfatningene som finnes om SD i hans regjeringsdokumenter.
Mange av disse motsetningene har så langt blitt overskygget, ikke minst av all uroen som omringet regjeringsbasen først til Stefan Löfven og deretter til Magdalena Andersson.
Til å begynne med har både moderatene og KrF så langt avvist alle diskusjoner om SD har statsrådsposter i en kommende regjering. Venstre, som kunne vært en del av et regjeringsdokument, har gått enda lenger og sier nei til en regjering som samarbeider med SD om budsjettet. Ebba Busch i KrF uttalte også at SD ikke kan regne med å få innflytelse i forhold til størrelsen.
Meldingene fra Sverigedemokraterna denne helgen er det stikk motsatte. Nå skjerpes kravene til at SD skal sitte i en regjering og inneha egne ministerposter. Dersom SD havner utenfor en slik regjering, vil kravene om politiske innrømmelser øke, ifølge partirepresentantene.
Og ingen i partiet vil godta annet enn budsjettsamarbeid. Det blir ikke sett på som noe problem her i det hele tatt etter denne ukens riksdagsvedtak. Og selvfølgelig skal partiet også ha innflytelse i forhold til størrelsen på valgene, påpeker Jimmie Åkesson.
Vanskelige forhandlinger
Dette kan være vanskelige ting å klare i en regjeringsforhandling, ikke minst når det er klare motsetninger mellom partene som er involvert i en rekke saker. Disse inkluderer økonomisk politikk og synene til for eksempel arbeidsledighetsforsikring og helseforsikring. Men også at Sverigedemokraterna ønsker å gå mye lenger enn hovedsakelig Kristdemokraterna men spesielt de liberale når det gjelder innstramming av migrasjons-, integrerings- og justispolitikken.
Det kan derfor bli en komplisert regjeringsdannelse for Ulf Kristersson om han får presidentposten til å danne regjering etter neste års valg.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»