Analyse: Det lille partiet som bestemmer Norges politiske fremtid

Fredag ​​skal det lille kristeligdemokratiske partiet Kristelig Folkeparti (KRF) i Norge stemme over både sin egen og landets fremtid. Dette etter at partileder Knut Arild Hareide i slutten av september sa at han ønsket at partiet skulle ta et stort skritt til venstre og gå inn i en koalisjon med sentrum-venstre-blokken (sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet). Noe som ville føre til den borgerlige regjeringens fall.

KRF er nå støtteparti for den norske regjeringen. En regjering som består av Hoyre, det liberale venstrepartiet og det populistiske Fremskrittspartiet.

Lite parti med stor makt

Til tross for at KRF kun har åtte mandater i Stortinget, kan ikke regjeringen fortsette å styre landet uten deres støtte da den ikke lenger ville ha flertall i Riksdagen.

Grunnen til at KRF-partileder Hareide vil sitte i en sentrum-venstre-koalisjon er at partiet konsekvent har mistet velgeroppslutning siden det ble støtteparti i Erna Solbergs regjering i 2013. Så ille er det.som rett og slett risikerer å ikke komme over stortingssperren i det kommende valget ikke gjøre noe drastisk.

Del opp delen

Hareide mener også at KRF ikke kan sitte i den borgerlige regjeringen fordi partiet står for langt unna det populistiske Fremskrittspartiet. Vi liker ikke deres retorikk eller synspunkt på immigrasjonsspørsmål. Men KRF er delt i saken.

Mange synes det er for drastisk å felle dagens regjering. I stedet ønsker de å være en del av den sittende borgerlige regjeringen da partiet allerede i dag samarbeider med regjeringen i mange saker.

åpen kamp

I tillegg til de to store gruppene innen KRF som ønsker å være med i de ulike regjeringsalternativene, ønsker en annen betydelig mindre gruppe i partiet fortsatt å stå utenfor begge styringsalternativene.

De siste ukene har det vært en åpen kamp mellom de ulike gruppene i KRF ettersom de ulike norske fylkene, fylkene, har valgt hvilke delegater som skal representere dem under dagens avstemning.

Det var veldig balansert, men det ble til slutt sendt ut litt flere delegater for å si at de burde stemt for å være med i dagens regjering enn den rødgrønne.

Hareide truer med å gå av

Løpet er imidlertid ikke over. Delegater kan fortsatt ombestemme seg, og etter hvert er lobbyvirksomhet fra de forskjellige gruppene i gang. Tidligere i dag avslørte partilederen i KRF at han vil trekke seg dersom hans side taper.

Det er allerede nye kandidater som har krevd stillingen hans, men Hareide er populær og trusselen om hans avgang kan få usikre medlemmer til å stemme på en rødgrønn regjering. Det er ingen tvil om at dagens KRF-valg vil påvirke partiet som tar et stort skritt til venstre eller høyre.

Det er heller ikke utrolig at partiet tok en stor risiko ved å vise partiets splittelse så åpent. Men den som virkelig har noe å tape eller vinne er Norges statsminister Erna Solberg, som enten vil se drømmen om en bred høyrekoalisjon gå i oppfyllelse eller rett og slett miste makten.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *