Det er Airbus-helikopterprodusenten som annonserte at helikoptermodellen H145 kan få problemer under flyging med litt tid. Problemene er koblet til et spesialfilter til motorene som kan påvirkes av isdannelse, advarsler SVT Nyheter.

Den svenske luftambulansen, som har fem helikoptre av dagens modell i Värmland, Dalarna, Västerbotten og Norrbotten, har derfor bestemt at helikoptrene ikke kan fly ved snøfall eller snørøyk, eller hvis det er mindre vått vær.ved 5 grader. .

– Med denne typen værfenomener vil vi ikke kunne alarmere. Dette gjelder en stund til vi har løsninger på plass, sier Henrik Johansson, leder for svensk luftambulanse, en Nyhetsbyrået TT.

Produsenten vil komme tilbake med anbefalinger for å fikse problemet, men det er foreløpig uklart når en løsning kan være tilgjengelig.

Per Marcusson, operasjonsleder for ambulansehelikoptre i Norrbottenregionen, sier til SVT at det er samarbeidsavtaler med andre ambulansehelikopterbaser i Finland og Norge, men at situasjonen kan være bekymringsfull.

– I absolutt verste fall kan det få konsekvensene at vi ikke kan ta en pasient, sier han til SVT Nyheter.