Advarer smarttelefonbrukere: Et ekstremt farlig SMS-virus raser i utkanten av Litauen

«Våre kolleger i Finland og Norge har forsøkt å demme opp for viruset siden slutten av november. Situasjonen er under kontroll, men viruset blir mer aktivt,» sier Odeta Baranauskienė, Team Manager for Teleta Security. la merke til noen manifestasjoner av Flubot i Litauen, men vi overvåker hele tiden situasjonen nøye og har de nødvendige verktøyene for å håndtere slike angrep.»

Blokkerte hundretusenvis av ondsinnede SMS

Flubot-parasitten i seg selv er ikke ny: flere varianter er registrert om sommeren og høsten. Den siste versjonen av Flubot sprer seg imidlertid mer aktivt enn noen gang, og mobiloperatører ser den kraftige økningen i SMS-trafikken. Bare i Finland anslår Telia at de har blokkert hundretusenvis av ondsinnede SMS-meldinger.

Viruset stjeler data og sprer dem via SMS. Folk mottar nå SMS-varsler om en mottatt talemelding. Hvis du klikker på koblingen, blir du bedt om å få tilgang til taleposten din på Android-telefoner, når den faktisk installerer en ondsinnet app på telefonen din. Når du klikker på koblingen på iPhone, blir brukere dirigert til et svindelnettsted.

Når du først er på enheten, sprer skadevare automatisk til andre kontakter på telefonen din og stjeler sensitive data på telefonen din, for eksempel e-postforbindelser. banktransaksjoner, passord og så videre.

Flubot-meldinger utmerker seg ved at de ikke bruker skandinaviske bokstaver (å, ä og ö) og inkluderer tilfeldige tegn som +, /, &,% og @.

Hva om telefonen min er infisert med Flubot?

I følge det finske nasjonale cybersikkerhetssenteret (NCSC-FI) er den eneste måten å rydde opp i Flubot-malware så langt å tilbakestille telefonen til fabrikk. Hvis du bruker en sikkerhetskopi for å gjenopprette telefonen, sørg for at det ble gjort før telefonen ble infisert.

NCSC-FI ytterligere sikkerhetsanbefalinger:

Hvis du koblet til nettbank med en infisert enhet eller utførte en betaling ved å gå inn i en bank

kortdetaljer, varsle banken din;

Kontakt politiet for økonomiske tap;

Endre passord for alle tjenester du bruker på telefonen;

Fortell mobiloperatøren din at telefonen din er infisert med Flubot-viruset. Skadelig programvare kan ha sendt deg premium rate-numre uten at du vet det.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.