Erling Haalands overgang til Manchester City er under diskusjon i Norge

I fjor vår var Erling Haaland en del av det norske landslaget som tydelig markerte det kommende fotball-VM som ble spilt i Qatar.

Mesterskapet har blitt mye kritisert som et forsøk fra Qatar-regimet på å viske ut bildet av en stat som undertrykker menneskerettighetene. Amnesty trakk blant annet oppmerksomhet til hvordan over 6000 arbeidsinnvandrere mistet livet som forberedelse til mesterskapet.

Før kampen mot Gibraltar tok Haaland og resten av det norske landslaget banen iført T-skjorter med påskriften «Menneskerettigheter – på og utenfor banen».

Et par måneder etter at de norske spillerne scoret mot VM i Qatar, havnet imidlertid Haaland i vindvær. Spissen reiste til Marbella for å komme seg etter skaden og la deretter ut et bilde av seg selv iført en Boca Juniors-trøye som prydet Qatar Airways-logoen.

– Hvis jeg måtte bestemme, hadde han hatt en annen skjorte. Så han hadde for eksempel på seg den norske landslagstrøya, sa norsk landslagskaptein Ståle Solbakken til Dagbladet i forbindelse med utgivelsen av bildet.

Mennene bak Manchester City

Ser vi ett år fram i tid er Norges største stjerne nå klar for Manchester City.

Dermed følger Erling Haaland i farens fotspor og fra neste sesong spiller han for den blå siden av Manchester, akkurat som Alf-Inge Haaland gjorde mellom 2000 og 2003.

Overgangen ble avduket tidligere i uken, og ifølge Fabrizio Romano forventes Haaland å tjene 4,7 millioner SEK per uke.

Hva finner Haaland-klubben på?

Siden 2008 har klubben vært eid av Abu Dhabis visestatsminister Sheikh Mansour bin Zayed Al-Nahyan og har siden 2013 administrert klubben gjennom City Football Group-selskapet.

I løpet av Schejkens tid ved roret gikk Manchester City fra å være en anonym brikke i den engelske fotballigaen til å skaffe flere hjemlige suksesser og komme seg til to påfølgende Champions League-finaler.

Samtidig beskrives situasjonen i UAE som tilsvarende den i Qatar. Homofili er forbudt, kvinners rettigheter er svært begrensede, press og ytringsfrihet er nesten ikke-eksisterende, og dissidenter blir fengslet og torturert.

«De forente arabiske emiraters enorme investering i Manchester City er et av de dristigste forsøkene på å» transformere sport «til et lands skamfulle image gjennom sportens glamour, sa Amnesty Gulf State-forsker Devin Kenney. Den uavhengige år 2018.

Og klubbeierskapet stopper ikke med Sheikh Mansour

Den norske siden Josimar Fotball skriver at byen i stor grad styres av Mansours bror, kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan. Kronprinsen er blant annet anklaget for å stå bak krigsforbrytelsene under krigen i Jemen.

Solbakkens dilemma

Er det derfor mulig å protestere mot et regime på den ene siden, men samtidig representere en klubb eid av en annen?

I Norge er spørsmålet om byeierskap tilbake på dagsorden.

«Det er hårreisende og støtende å se hvor vant vi har blitt til «sportsvask» i internasjonal fotball og sport generelt. Altfor mange av oss har akseptert dens eksistens uten å heve stemmen.» skriver Dagavisen.

Også NRKs Jan Petter Saltvedt tar opp saken, men mener at Haaland bare er en del av et større problem.

«Toppspillerne og deres rådgivere vet nok. Men de er bare en del av et system som fotballledere og politikere har latt vokse uhindret. Det er hvem som tar avgjørelsene som vil sette en stopper for denne typen stjerner i fotball.»

I tillegg skriver NRK at Haalands nye klubb setter den norske landslagskapteinen Ståle Solbakken og Erling Haaland i en knipe.

Norske fotballherrer bør også ta et standpunkt for menneskerettighetene i fremtiden. Samtidig er lagets faste stjerne nå lederfiguren i en klubb hvis eiere representerer det stikk motsatte.

Eller som Josimar Fotball skriver på Twitter.

«Er vi fornøyd med dette? Det er som å kalle Qatar-VM for en populær feiring.»

LES MER: Manchester City og Dortmund er enige om Erling Haaland
LES MER: Zlatans familie på stedet ved Mino Raiolas begravelse
LES MER: Det mest perfekte laget i verden vil bli enda mer perfekt

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *