Bare slaveri kan alltid oppnås”. På slutten av 1990-tallet var dette bon mot brukt av mange for å rettferdiggjøre deres avslag på å kjøpe en av disse nye mobiltelefonene. Mens bon mot kan beskyldes for å være typisk for den gamle hvite mannen og hans arroganse, og selvfølgelig enhver forakt for slaveri er tull, bærer setningen likevel en dyp sannhet. Alle skal ha rett til fritid = uoppnåelig.
I den virkelige verden har slike luksusvarer blitt ekstremt knappe. Vi er nå et stykke unna dampdrevne «mobiltelefoner». Smarttelefonen har oss ikke bare helt under kontroll, den har lagt et nytt Internett i lomma. Mobiltelefonen har blitt en mobil allrounder. Selve enheten, smarttelefonen, har lenge vært i tilbakegang. Smart teknologi sprer seg derimot gjennom hele livet vårt. Du kan ringe med den bærbare datamaskinen, nettbrettet og om nødvendig med klokken.
«Du kan ikke jobbe slik!
Virkelig kreativt arbeid er bare mulig utover alle distraksjoner.»
Hvis jeg har smarttelefonen min utenfor rekkevidde, vises anrop og meldinger på smartklokken og kan godtas med klokken. Vi trenger egentlig bare en enhet på størrelse med en smarttelefon fordi noe mindre ville ikke være enklere å bruke. Følgelig vil neste trinn være virtualisering av skjermen og betjeningsenheter ved hjelp av smarte briller og et sett med smarte fingre. Transhumanister drømmer til og med om intelligente implantater som vil erstatte alle enheter. ny verden
Den som benekter at moderne kommunikasjonsteknologi gir ufattelige muligheter, ignorerer deres store muligheter. Både økonomisk og økologisk er det fornuftig å ikke reise med fly til hvert møte. Videokonferanse sparer penger, tid og nerver. Det motsatte: hvis det varer for lenge, er det mye mer slitsomt enn en ansikt-til-ansikt-konferanse. Årsaken kan ligge i den doble nåtiden. På den ene siden er vår oppmerksomhet alltid rettet mot vårt virkelige miljø, på den andre siden krever interaksjonen via skjermen samme oppmerksomhet en gang til samtidig. Kommunikasjonen i bedriftene endret seg dramatisk for lenge siden. En kort tekstmelding i Messenger erstatter en telefonsamtale på ett minutt. Faktisk er arbeidsprosessene i bedriften slankere og mer effektive dersom moderne kommunikasjonsformer som meldingstjenester benyttes. Messengeren jobber imidlertid også timer etter jobb.
Overdreven forbruk av informasjon kan gjøre psyken og kroppen syk
Studier har lenge vist at moderne digital kommunikasjon ikke kan oppnås uten en pris. I gjennomsnitt når vi smarttelefonene våre rundt 52 ganger om dagen for å se etter nye meldinger. Dette er resultatet av en studie fra det internasjonale revisjonsfirmaet Deloitte. Hver gang vi tar smarttelefonen vår tar det litt tid før vi går tilbake til aktiviteten vi slapp. Det er nettopp tjenestene som kan øke effektiviteten dramatisk som skader produktiviteten hvis de brukes overdrevent. De gjør også annen skade. en flyt av meldinger, har en betydelig innvirkning på trivsel. Resultatet kan være søvnforstyrrelser, manglende konsentrasjon, depresjon og utbrenthet. Men overkommunikasjon har også en fysisk effekt med rygg- og mageproblemer når det å alltid være tilgjengelig blir en påkjenning.
Den eneste utveien er å utvikle strategier for å ikke være tilgjengelig eller, for å si det på en annen måte, å frigjøre deg fra distraksjon, fordi det sentrale problemet er distraksjon. Ofte er det nok følelser av personlig engasjement eller karrieretanker som presser deg til å «bare» sjekke e-post på lørdagskvelder. Dette kan bli avhengighetsskapende. For å eliminere dette stresset har en rekke selskaper nå vedtatt kommunikasjonsregler. I ekstreme tilfeller, som i VW-konsernet, må også bedriftsutvalget avtale om en ansatt kan motta e-post etter en viss tid.
Konstant distraksjon gjør deg ineffektiv og irriterende
Dette kan være nyttig, men det nytter ikke å bli bombardert med meldinger i løpet av arbeidsdagen. Det er åpenbart nyttig å kjøpe en bedriftsmobil og gjøre din private mobiltelefon til et tabu for arbeidsgiveren. På fritiden kan det være nyttig å holde mobiltelefonen skjult slik at det ikke er noen fristelser i utgangspunktet. Fokuset er annerledes: i den profesjonelle sfæren så vel som i den private sfæren er det viktig å etablere strategier for et arbeid uten distraksjoner (eller avspenning). Problemet med konstant tilgjengelighet akkumuleres i konstant distraksjon.
Mange klager over at de ikke kan konsentrere seg om en bok i en time. For å lære dette på nytt kan det være nyttig å utestenge alle tekniske enheter fra miljøet ditt og for eksempel raskt ta med teknologi og support på ferie. Men som alle radikale tiltak kan også dette forårsake stress. Det er viktigere å utvikle strategier for å unngå distraksjoner enn å klare seg uten teknologi, og du kan til og med finne opp nye teknologier for det.
Det finnes allerede enheter som motvirker de negative sidene
Den norske gründeren Magnus Wanberg grunnla et selskap i 2013 med mål om å utvikle et e-blekknettbrett som lar deg jobbe uten distraksjoner. Gründeren hadde lagt merke til at alt moderne arbeidsutstyr blinker, piper og åpner vinduer. Du kan ikke jobbe sånn! Ekte kreativt arbeid er bare mulig utover alle distraksjoner. Resultatet av en tre år lang utviklingsprosess var et papir som ikke er papir, men som oppfører seg som papir: reMarkable, som Wanberg har laget og solgt siden den gang, er et nettbrett med e-blekk-skjerm som heller ikke trenger nettleser eller e-postprogram, og det inkluderer absolutt ikke apper for sosiale medier.
Alle som skriver, tegner, bygger eller regner på reMarkable jobber med hendene og er helt distraksjonsfrie. Samhandle kun med prosjektet du jobber med. I tillegg er det en så papirlignende følelse at du egentlig ikke glemmer at du jobber med papir. Bare de som jobber med enheter som reMarkable forstår hva denne konstante distraksjonen gjør med oss. Den som lar tankene, forfatterskapet, bildet eller til og med formen til en formel gli mellom fingrene, er helt med seg selv og vil bli overrasket over hva han er i stand til.
Du har det i hendene: på eller av
Til slutt handler det om å lage dine egne utilgjengelige soner for å forvise de distraksjonene som truer frihet, kreativitet og helse. Om du finner tekniske løsninger for dette eller bare snur bryteren på klassisk måte, det avhenger helt av din smak.
Den trykte utgaven av Tagespost kompletterer aktuelle nyheter på die-tagespost.de med bakgrunnsinformasjon og analyser.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»