Den humanitære situasjonen i Afghanistan har forverret seg ekstremt. Taliban forhandler nå med vestlige representanter i Oslo for å be om hjelp fra landet, men Norge stiller klare krav.
I samtaler med det radikale islamske Taliban i Oslo ønsker den norske regjeringen å gjøre løfter om humanitær hjelp betinget av etterlevelse. – Vi vil komme med konkrete forespørsler som vi kan følge opp for å se om de er blitt møtt, sa Norges utenriksminister Henrik Thune tirsdag i forkant av samtalene med Taliban-delegasjonen.
Forespørsler inkluderer at humanitær hjelp kan gis direkte til det afghanske folket, meldte det norske nyhetsbyrået Ntb. Andre krav inkluderte respekt for menneskerettighetene, spesielt for kvinner og minoriteter, tilgang til utdanning og helsetjenester, retten til arbeid og bevegelsesfrihet.
Norge ønsket det også Diskuter skjebnen til to kvinnerettighetsaktivistersom har forsvunnet siden de deltok i en demonstrasjon i Kabul forrige uke.
Første møte med Taliban i Europa etter maktovertakelsen
de Samtalene i Oslo startet søndag. For å starte Taliban møtte Taliban representanter for det afghanske sivilsamfunnet og vestlige diplomater mandag. Det var det første møtet mellom vestlige og Taliban-representanter på europeisk jord siden Taliban kom tilbake til makten i august i fjor.
Den humanitære krisen i Afghanistan har økt dramatisk siden Taliban tok makten. Ifølge FN lider rundt 55 prosent av afghanerne av sult. Gitt krisen vedtok FNs sikkerhetsråd i desember å tillate humanitær hjelp til Afghanistan. Bistand bør imidlertid ikke falle direkte i hendene på islamister.
Taliban-delegasjonen i Oslo hadde også bilaterale samtaler med en senior fransk diplomat og EU-utsending Tomas Niklasson, ifølge en talsmann for det afghanske utenriksdepartementet. Den islamistiske regjeringen i Afghanistan har ennå ikke blitt anerkjent av noe land i verden.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»