Gratis skolemat gir bedre helse og høyere inntektBarna får servert skolemat


© Kurera Tidskrift AB
Barna får servert skolemat

Det er ikke i alle land at barn får varm, næringsrik mat på skolen. Forskning viser nå at det svenske skolekantineprogrammet har gitt langsiktige fordeler, både for elevhelse, utdanning og livslang inntekt.

Her i Sverige, samt i Finland og Estland, har skolebarn lenge fått servert gratis skolemat. I Norge og Danmark, akkurat som i mange andre deler av verden, må elevene ta med egen lunsj. I noen land, som USA og Storbritannia, får elever fra fattige familier gratis skolemat, mens andre kan ta med egen mat.

LES OGSÅ: Henrik Ennart: «Den enkleste maten er den sunneste»

Skolemat ga lengre barn

I en ny studie av økonomi og medisin fra universitetene i henholdsvis Stockholm og Lund, så forskerne på effekten av det svenske skolelunsjinitiativet, et program som ble faset inn på midten av 1940-tallet. Dette innebar at gratis og næringsrik skolemat ble tilbudt alle elever i svensk grunnskole. Spesielt ble effekten av skolekantiner introdusert på 1960-tallet undersøkt. Forskerne fant at investeringen positivt påvirket elevenes høyde og helse som unge voksne, og også deres utdanningsnivå.

Både gutter og jenter som deltok i skolematopplegget i grunnskolen ble høyere enn de som ikke hadde tilgang (nesten én centimeter). Studentene studerte også lenger og gikk oftere på universitetet enn andre studenter. Dette viser viktigheten av næringsrike måltider, sier forskerne.

LES OGSÅ: 4 retter som ikke er så ekte som du tror

Skolemat gir høyere lønn

Og ikke nok med det: Elevene som fikk skolekantina i hele grunnskoletiden fikk en livsinntekt som var tre prosent høyere enn de som ikke fikk det. Og høyest inntekt gikk til både barn fra fattigere familier – som fikk 6 % mer livsinntekt – og studenter fra andre familier som fikk rundt 2 % mer inntekt.

LES OGSÅ: Her er hvordan underernæring hos eldre bør forebygges

Ingen effekt på sykefraværet

Forskerne kunne ikke finne noen langtidseffekter når det gjelder dødelighet, sykdom eller sykefravær. Men funnene deres viser fortsatt en gjennomgående positiv effekt: Elever som spiste god, næringsrik mat på skolen ble lengre og utdannet seg lenger, noe som kunne forklare den bedre inntekten gjennom livet.

Kilde: Stockholms universitet

Av Carolina Eriksson

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.