Analyse: «Virkelig usikker situasjon for Magdalena Andersson»

Da Ingvar Carlsson gikk av som statsminister i 1996, tok det bare noen dager før Göran Persson formelt kunne bli valgt. I dag – når Stefan Löfven går av – ser situasjonen mye mer komplisert ut.

Bakgrunn: Januar-avtalen ble brutt i forbindelse med regjeringskrisen i sommer. Det betyr at regjeringsgrunnlaget som Magdalena Andersson håper skal støtte henne samler inn kun 175 mandater, som er minst mulig margin. Dette inkluderer i tillegg til regjeringspartiene også Senterpartiet og Venstre.

Problemet for Magdalena Andersson er imidlertid at verken C eller V så langt har varslet om de faktisk vil løslate henne.

For å bli statsminister er nei det viktigste. Inntil 175 eller flere riksdagsmedlemmer stemmer nei, blir han statsminister.

mandag eller tirsdag

Søndagens kunngjøring fra Stefan Löfven om at han vil legge frem sin avskjedsforespørsel til presidenten i begynnelsen av uken, må tolkes som at han vil gjøre det mandag eller tirsdag.

Deretter setter presidenten i gang en første talerunde med alle partilederne for å undersøke om det er tilstrekkelig støtte til Magdalena Andersson eller en annen partileder.

Prosessen kan gå fort hvis du raskt oppdager at det er støtte for Andersson. Da kan presidenten umiddelbart legge et slikt forslag på Riksdagsbordet. Den presenteres i to møter over to dager. Statsministerens avstemning kan derfor holdes torsdag eller fredag. Men først etter et tjenesteråd med kong Magdalena Andersson er han formelt statsminister. Dette rådet kan holdes i begynnelsen av neste uke, mandag eller tirsdag.

Det kan bli en thriller

Dette er åpenbart et scenario som Magdalena Andersson drømmer om. Men det kan også ta mye lengre tid. De mulige hindringene er åpenbare. I verste fall kan dette bli en thriller for henne.

Senterpartiet har tatt til orde for styrking av eiendomsretten for skogeierne og lempet beskyttelse av strender i spredtbygde strøk for å frigjøre Andersson. Miljøpartiet De Grønne, det andre regjeringspartiet, tok stilling til begge punkter. Forhandlingene mellom regjeringen og Senterpartiet har pågått siden i sommer om disse sakene. Når det gjelder skogen er partene prinsipielt enige, når det gjelder vern av strendene er det ennå ikke kommet til enighet. Forhandlingene pågår fortsatt.

Senterpartiets støtte til den nye statsministeren henger derfor i luften som et ubesvart spørsmål. Her, før Magdalena Andersson ønsker å gå opp til statsministerens stemme, må en avtale på plass.

Venstrepolitikk

Derimot runger det fra Venstrepartiet. I et nylig intervju med Aktuellt krevde partileder Nooshi Dadgostar at hele regjeringspolitikken skulle flyttes til venstre for at Venstre skulle frigjøre Magdalena Andersson. Dadgostar ønsker også at regjeringen utsetter endringer i lov om ansettelsesvern (lover) til etter valget. Videre krever nå også Venstre innflytelse i skog- og strandspørsmål.

Det er imidlertid vanskelig å fastslå hvor endelige disse kravene er. Nooshi Dadgostar sa også at det viktigste er at Venstre får anerkjennelse som en del av regjeringsgrunnlaget, noe som virker enklere.

Venstrepartiets svar på disse spørsmålene kan avgjøre Magdalena Anderssons skjebne som statsminister eller i det minste forsinke prosessen betraktelig. Ikke glem at etter valget i 2018 brukte partiene flere måneder på å forhandle frem en avtale om å løslate Stefan Löfven fra statsministerposten.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *