NanoAvionics astronomiske satellitt for å observere fjerntliggende rom for første gang: kontrakt signert med US Los Angeles National Laboratory

Hvordan fungerer astronomiske satellitter?

Ved å analysere det elektromagnetiske spekteret kan fjerne objekter studeres fra forskjellige bølgelengder. Forskere studerer gamma, røntgenstråler, ultrafiolett, synlig spektrum, mikrobølger og andre bølger av elektromagnetisk stråling. Bildene oppnådd av astronomiske satellitter er faktisk bilder laget ved å avbilde forskjellige bølger i det elektromagnetiske spekteret. Siden satellitten går i bane rundt jorden, blir ikke bildet forvrengt av gassene og andre partikler som utgjør jordens atmosfære, og det infrarøde bildeutstyret blir ikke villedet av jordens varme.

Ifølge J. Jurevičius har astronomiske satellitter mange forskjellige formål: de kan brukes til å lage stjernekart (stjernebilder), som supernovaer (svært kraftige stjerner som eksploderer i livets siste stadier), sorte hull eller kvasarer (aktive galaktiske kjerner). , kildene er sorte hull) for å studere, fotografere planeter i solsystemet eller oppdage jordlignende planeter som kretser rundt fjerne stjerner.NanoAvionics-satellitter

© Foto av Utdanningsetaten

«Den kanskje mest kjente satellitten for å studere det synlige lysspekteret er NASAs Hubble-satellitt.» James Webb-romteleskopet, som har vært forsinket i mange år, forventes endelig å bli skutt opp i bane av mange årsaker, og i begynnelsen av desember har NASA skutt opp en ny satellitt for å måle røntgenstråler av sorte hull og nøytronstjerner,» sa han.

Ifølge ham, jo ​​mer avanserte astronomiske satellitter som sendes ut i verdensrommet, jo mer kan forskerne lære om dypet av universet: «Siden slike satellitter ser langt ut i verdensrommet, kan de hjelpe til med å svare på spørsmål om universets opprinnelse. Avstanden fra andre kosmiske fenomener måles i lysår, tiden lyset reiser mot oss. Dette betyr at hvis du ser på en stjerne 5 lysår unna, har lyset dens reist mot deg i 5 år, og du kan faktisk se hvordan den var tidligere. Fenomenene studert av kraftige satellitter som Hubble er så langt unna at de lar oss se objekter som om de var nær begynnelsen av universet.»


Jonas Jurevičius, produksjons- og elektronikkingeniør i NanoAvionics

Jonas Jurevičius, produksjons- og elektronikkingeniør i NanoAvionics

© Foto av Utdanningsetaten

Mystisk gammastråling

J. Jurevičius opplyser at organisasjoner som NASA eller Fermilab følger nøye med på forskning på den mystiske gammastrålingen. Ifølge eksperten er gammastråling interessant da den er en konsekvens av en høyenergikollisjon med materie.

«Gammastråling er forårsaket av eksplosjon av stjerner, sorte hull når nøytronstjerner kolliderer – energimessig svært intense fenomener. Dessuten mye kosmisk stråling i rommet, høyenergipartikler som sender ut gammastråling når de utsettes for enkel materie. Dette kan være sammenlignet med fenomenet når du ser støv henge i luften i rommet på en solrik dag: vi ser noe normalt usynlig og vi kan bedømme om det er noen prosesser på gang som vi ikke vil se i det synlige spekteret, sier ingeniøren. .


NanoAvionics-satellitter

NanoAvionics-satellitter

© Foto av Utdanningsetaten

Han sier utenomjordiske kilder til gammastråling ble først oppdaget på 1960-tallet. Amerikanske forskere har skutt opp Vela-satellitter ut i verdensrommet for å overvåke virkningen av sovjetiske atomvåpen, ettersom en atomvåpeneksplosjon forårsaker et synlig utbrudd av gammastråler. «Forskere oppdaget uventet en haug med eksplosjoner som kom fra hele verden. Etter en stund ble det klart at disse eksplosjonene ikke hadde noen retningsbestemthet, de kom ikke fra vår egen galakse, Melkeveien, men fra en rekke forskjellige retninger. Til slutt. , det ble funnet at de oppstår når sorte hull dannes, når stjerner eksploderer eller nøytronstjerner kolliderer», sier J. Jurevičius.

Eksperten legger til at gammastråling også oppstår når den samhandler med mørk materie (usynlig og ikke-reflekterende materie, som utgjør omtrent 85 % av universets masse) – på grunn av kosmisk stråling forårsaket av eksplosjonen av stjerneavfall. , svart hull eller nøytronkollisjonsstjerner: «Forskere prøver å forstå hva mørk materie er. Ved å se gammastråling kan de bestemme eller beregne energimengder og fordelinger, samt studere fenomener og strukturer som ikke ville vært synlige i andre deler av spekteret .

Den første astronomiske satellitten laget for en NanoAvonics-kunde tar av

Gammastråling i verdensrommet vil snart bli utforsket av en satellitt laget for en kunde av det litauiske selskapet NanoAvionics. NanoAvionics Group har signert en kontrakt med en av verdens mest kjente og største vitenskaps- og teknologiinstitusjoner, Los Alamos National Laboratory (LANL). Laboratoriet ble grunnlagt i 1943 og hovedformålet var å lage en atombombe. I dag driver han tverrfaglig forskning innen områder som hjemlandssikkerhet, romforskning, fusjon, fornybar energi, medisin og nanoteknologi.


NanoAvionics-satellitter

NanoAvionics-satellitter

© Foto av Utdanningsetaten

Dette vil være satellittens første astronomiske oppdrag utviklet for NanoAvionics-kunden: Selskapet skal bygge en plattform som LANL-enheten skal integreres i. 12U-satellitten (omtrent på størrelse med en mikrobølgeovn) vil utføre et Mini Astrophysical MeV Background Observatory (MAMBO)-oppdrag. MAMBOs mål er å utføre de beste kosmiske bakgrunnsgammastrålemålingene (CDG) til dags dato ved å bruke enhetens innovative gammastråledetektor. Dette vil være det første satellittoppdraget lansert av LANL de siste 20 årene for å integrere en høyenergi-astrofysisk enhet i satellitten.

«Disse små satellittene som vi utvikler kan enkelt tilpasses ulike oppdrag ved å integrere ulike instrumenter. Det faktum at LANL har valgt oss som partner for dette historiske oppdraget viser kvaliteten på våre satellitter, deres undersystemer og andre tjenester, samt det store potensialet til de små satellittene for vitenskaps- og forskningsmiljøet. Vi tror dette samarbeidet, i likhet med våre tidligere partnerskap med NASA og Massachusetts Institute of Technology (MIT), vil bidra til vår fortsatte vekst, «sa Vytenis J. Buz, administrerende direktør av NanoAvionics.


Vytenis J. Buzas

Vytenis J. Buzas

© Foto av Utdanningsetaten

NanoAvionics er for tiden et av de 3-4 største små satellittselskapene i verden, og eksporterer alle produktene sine til 40 land rundt om i verden. Etter å ha økt arbeidsstokken med 60 % de siste årene, er selskapet satt til å utvide ytterligere neste år. I første halvdel av neste år vil NanoAvionics flytte til et nytt sted i Visoriù Information Technology Park, som vil sysselsette opptil 2000 personer. kvadratmeter og søker etter nye medarbeidere, for det meste ingeniører og programmerere innen ulike bransjer.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.