Både Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov og USAs utenriksminister Antony Blinken hørtes pessimistiske ut før møtet. Ryabkov sa at samtalene kunne avsluttes etter et første møte.
«Jeg tror ikke vi vil se noen innovasjoner denne uken,» sa Blinken til CNN søndag. Møtet startet deretter med en middagssamtale mellom Ryabkov og viseutenriksminister Wendy Sherman.
Bevegelser av russiske tropper nær den ukrainske grensen blir av Washington og Kiev sett på som tegn på at en ny invasjon av Ukraina kan forberedes. USAs president Joe Biden har advart mot strenge sanksjoner dersom dette skulle skje. Planer avvist av Russland, som også sa at de ikke ønsket å begrense samtalene til bare militære spørsmål. Et av Russlands hovedmål for samtalene er NATO og krever at militæralliansen ikke utvides ytterligere.
Ryabkov: «Komplekse samtaler»
USA og NATO mener på sin side at mange av kravene som Russland vil stille ikke vil være oppe til debatt i det hele tatt. NATOs Jens Stoltenberg slutter seg til samtalene onsdag.
Etter søndagens møte med Sherman sa Ryabkov at samtalen hadde vært «kompleks, men profesjonell». Sherman skal ha understreket viktigheten av suverene staters integritet og frihet til å inngå allianser. Ifølge Antony Blinken vil begge sider nå legge forslag på forhandlingsbordet. Hvis diplomatiet mislykkes og Russland handler mot Ukraina, er det fare for sanksjoner og restriksjoner mot Russland fra USA og dets allierte.
Samtidig holdes det mandag et møte mellom den ukrainske viseutenriksministeren Olha Stefanisjyna og representanter for de 30 NATO-landene i militæralliansens hovedkvarter i Brussel. Stoltenberg håper på en diplomatisk løsning:
– Jeg har tidligere forhandlet med Russland, som norsk statsminister, og jeg vet at det er mulig å komme til enighet med Russland. Vi jobber hardt for en fredelig politisk vei. Samtidig må vi være klare for at Russland igjen velger å bruke væpnet makt og konfrontasjon i stedet for samarbeid, sier NATO-sjefen.
På grunn av Russlands handlinger ved den ukrainske grensen og det faktum at opposisjonen ønsker åpenhet i svensk sikkerhetspolitikk har statsminister Magdalena Andersson (S) han inviterte alle parlamentariske partiledere til samtaler.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»