Prosessen tok mindre enn ett minutt. Den nederlandske journalisten Olaf Koen, tilstede i klasserommet i Doha, var lamslått.
– Denne mannen ble dømt med en dom: tre års fengsel. Klar. Det er utrolig. Jeg fikk følelsen av at dommeren ikke gjorde en innsats for å grave i detaljene i denne saken, sier Koen til RTL TV-kanalen Nieuws.
Den jordanske statsborgeren Abdullah Ibhais anket den fem års fengselsstraffen han ble dømt til tidligere i år. Den tidligere ansatte i Qatar-VM-organisasjonskomiteen ble anklaget for å ha «misforvaltet statsmidler», men hevder at han ble tvunget til å signere tilståelsen han trakk tilbake under den første rettssaken.
I følge Ibhais, som var involvert i PR og kommunikasjon, ble til og med straffet for å ha slått alarm om at migrantdemonstrantene som hadde vært involvert i byggingen av arenaene til VM for neste års mesterskap ikke hadde fått betalt. Samtidig kritiserte han indirekte Hassan Al Thawadi, administrerende direktør i organisasjonskomiteen.
Ibhais var selv ikke til stede i rettssaken onsdag, hvor straffen ble redusert med to år. For å protestere mot arrestasjonen har han sultestreiket i en måned. Ifølge en uttalelse fra familien hans har han gått ned 20 kilo og er veldig svak. Familien holder det internasjonale fotballforbundet, Fifa, ansvarlig for hans lidelse.
«Det er Fifas ansvar å beskytte varslere og sikre rettferdighet for VM-ansatte, spesielt med hensyn til ansatte som blir straffet for å avsløre menneskerettighetsbrudd som skjedde under VM-forberedelsene,» skrev familien i et notat.
Venter på henne anken skulle prøves, Ibhais hadde til hensikt å bli intervjuet av det norske TV-selskapet NRK, men samme dag som intervjuet skulle gjennomføres ble han arrestert og fengslet. Deretter ble også de to NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani pågrepet av politiet i Qatar og varetektsfengslet i over 24 timer.
Flere menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert Human Rights Watch, har også kritisert FIFA for ikke å gjøre nok i Abdullah Ibhais-saken. Håvard Melnæs, som er redaktør i det norske fotballmagasinet Josimar og som har skrevet mye om situasjonen til Ibhai og arbeidsinnvandrere, er enig i denne kritikken.
Melnæs, som nettopp har kommet tilbake fra en tur til Qatar, sier til DN at fotballrepresentantene som nå besøker landet, inkludert de nordiske forbundet, ikke har det rette bildet.
– Migrantarbeidere de møter og hevder å ha blitt bedre, har blitt bedt om å si fra. Det er et teater, sier Melnæs, og forteller om arbeidere han har møtt som beskriver noe helt annet.
Flere rapporter snakker om unge mennesker som jobber veldig lange skift, og det er frykt for at de har dødd av heteslag. Obduksjoner av migrantarbeidere for å fastslå dødsårsaken er sjeldne i Qatar.
Ønskene til Håvard Meln at det svenske fotballforbundet og alle de som besøker VM-landet bør fremheve saken om Abdullah Ibhais og holde VMs organisasjonskomité og qatarske myndigheter ansvarlige.
I en uttalelse til britiske BBC benekter myndighetene i Qatar påstander om at Ibhais ikke fikk en rettferdig rettssak og sier bevisene mot ham inneholdt «detaljerte detaljer om forbrytelsen, langt mer enn det som ble rapportert i hans egen tilståelse».
For å vite mer:
Tidligere VM-ansatte sultestreiker i fengselet
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»