Danske Asgeir Hattel, daglig leder i Signicat og Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security (innfelt).Foto: Presse/Privat
Når to norske selskaper blir til i en litt uvanlig autentiseringsfusjon, står en danske og en svenske ved roret.
– Det er ikke hver dag man flytter en teknologibedrift til Norge. Det er noe vi synes du skal være stolt av, sier han Johan Sörmlingdaglig redaktør i Innkapsler sikkerhetselskapet som kjøpes opp av Betydning.
Eller den beveger seg og beveger seg. Det er din eiendom som flytter hjem. Encap Security-ansatte (i dag er det 17) har vært til stede i Oslo siden starten.
Den ble solgt i USA
Historier om norske tech-suksesser involverer ofte selskaper som ender opp med å bli solgt til utenlandske eiere. Dette er virkelig ikke et unntak.
Oslo-baserte Encap Security ble grunnlagt i 2006 som en spin-off av et prosjekt fra norske banker for å lage en programvarebasert mobil autentiseringsløsning.
Ti år etter oppstarten kom det amerikanske selskapet ID fullstendig slettet på sporet. Grunnleggeren Du bor i Holland hadde ideen om å bygge et identitetsnettverk inspirert av Norge og Sverige og fant ut at det lille norske selskapet Encap kunne tilby den beste sterke kundeautentiseringsløsningen.
Et velkapitalisert Allclear bestemte seg for å kjøpe det lille norske selskapet og overta teknologien. Derfor så showet ut til å avslutte som vanlig, med at et amerikansk selskap kjøpte norsk teknologi.
Allclears store visjon om et amerikansk nettverk ble aldri realisert, av ulike grunner. Den lever fortsatt i en mindre form og rettet mot helsesektoren, så til tross for salget vil Allclear fortsette å være Signicat-kunde.
– Vi skal hjelpe dem med å bygge et identifiseringsnettverk for helsesektoren inspirert av den skandinaviske modellen, sier Johan Sörmling, daglig leder i Encap Security.
Svenske Sörmling var med reiret nesten hele reisen. Han startet som utviklingssjef i 2011, men overtok først formannskapet i januar i år, da Thomas Bostrøm Jørgensen sluttet etter ti år som leder for Encap og gikk over i rollen som daglig leder for videovirksomheten. teknologiselskapet Appare.
Med reduserte visjoner var ikke Allclears behov for å opprettholde eierskapet like stort.
Hvis fremgangen for digitale identifiseringsløsninger ikke har vært blomstrende i USA, har dette vært enda mer tilfelle i Norge.
Signicats digitale løsninger for identifikasjon, signatur, registrering og KYC har i mange år opplevd en gjennomsnittlig organisk vekst på rundt 40 % per år. Dette førte til at selskapet ble plassert 854 på Financial Times-listen over Europas raskest voksende selskaper i 2020, som en av åtte norske påmeldinger.
Vi kjenner hverandre godt
Derfor var det denne gangen duket for en litt annerledes avslutning på showet.
Signicat kjente Encap Security godt, etter å ha vært en nær partner og bruker av selskapets biometriske SCA-løsninger i ti år.
– Encap Security var forut for sin tid da det ble grunnlagt. De tilbød mobilbasert autentisering selv før smarttelefoner ble mainstream og har holdt seg i forkant siden, sier Danske Asgeir Hatteldaglig direktør i Signicat.
– Vi har en ganske omfattende digital ID-løsning som inkluderer alt fra onboarding til identifikasjon og signatur, vi har også en mobil ID-løsning. Biten i puslespillet vi har savnet er mobilautentisering, og det kan vi få med Encap, legger Hattel til.
I en verden hvor stadig flere forbrukere velger «mobil først», er det stadig viktigere å kunne tilby sterk kundeautentisering fra mobiltelefonen og gjerne også via biometriske løsninger som ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk. Hattel påpeker at markedet for passordløse løsninger vokser raskt, og tilbyr forbrukere og bedrifter forbedret brukervennlighet samtidig som de beskyttes mot risiko og svindel.
– En styrke ved Encap er at den har en mobil SDK (software development kit red.) som gjør at våre kunder enkelt kan integrere det i sine egne løsninger, sier Hattel.
Rask ekspansjon
Heller ikke Hattel har særlig lang fartstid på trenerstillingen. Han var Signicats daglige leder i 18 måneder og kom på banen da Nordic Capital tok over som hovedeier.
Gründer Gunnar Nordseth hadde en samtale med venturekapitalselskapet og varslet at han ville tilbake til røttene. Så han tok et skritt tilbake og ble Leder for innovasjon i selskapet.
Hattel tok over og begynte en rask opptrapping av selskapet, som inkluderer kjøpet av Encap som en stor del.
– Sammen er vi i en del av markedet som kan kalles «digital identitet», som vokser i tosifret tempo, av flere grunner. Sluttbrukere ønsker i økende grad nettjenester og samtidig blir sikkerhetskravene høyere i alle europeiske land på grunn av krav mot hvitvasking og PSD2, sier Hattel.
Dette betyr at Hattel er trygg på at den organiske veksten vil holde seg rundt 40 % også i 2021.
– Med tanke på Encaps omsetning regner vi med å passere 600 millioner kroner i år, sier Hattel.
Verken Hattel eller Sörmling vil si hvor mye Signicat betaler for Encap Security.
Alle Shifter+-abonnenter får nå 50 % rabatt på årsabonnement på E24+. å vite mer
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»