I Folkehelsemyndighetens årlige rapport om folkehelsen i Sverige går mye i riktig retning.
Risikoen for å dø før fylte 65 år har gått ned, farlig alkoholforbruk blant yngre menn og kvinner har gått ned, og befolkningen opplever generelt helsen som god.
Men samtidig ser Folkehelseetaten en klar sammenheng mellom økonomisk sårbarhet og helse. I den lavest sosioøkonomiske stående gruppen røyker flere, har mindre fysisk aktivitet, og flere dør før pensjonsalder.
For kvinner uten høyere utdanning har forventet levealder til og med gått ned.
– Det går bare ikke i riktig retning på tvers av alle grupper i samfunnet, sier Karin Tegmark Wisell, generaldirektør i Folkehelseetaten i svensk radio.
Kvinner har generelt dårligere helse enn menn. Spesielt yngre kvinner rapporterer å ha ulike former for psykiske problemer – som stress, milde angstproblemer, bekymring eller angst – sammenlignet med andre aldersgrupper.
Noen funn i rapporten
- Daglig tobakksrøyking gikk ned mellom 2006 og 2022 blant både kvinner og menn, på tvers av alle aldersgrupper og på tvers av alle utdanningsgrupper.
- 16 prosent av befolkningen rapporterte å ha et risikabelt forbruk av alkohol. Flere menn enn kvinner rapporterte om usikker bruk, men andelen har gått ned. Blant både kvinner og menn i alderen 16 til 29 år er risikoen for bruk nesten halvert. Blant eldre voksne var økningen særlig tydelig blant kvinner.
- Andelen personer som drev med stimulerende aktivitet i 150 minutter i uken økte mellom 2016 og 2022. Forskjellen var liten mellom kvinner og menn.
- Flere kvinner enn menn rapporterte å ha psykiske problemer. Blant kvinner i alderen 16 til 29 rapporterte 50 % å ha milde angst-, bekymrings- eller angstproblemer og 37 % rapporterte å ha stressproblemer.
Kilde: Folkehelseetaten »Folkehelse i Sverige – Årsrapport 2023«
Lakartidningen.se
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»