Wlic: Han vil ha utbredt sinne over Dubai-valget

21. august 2023 • 3 Min

Den årlige Ifla-kongressen starter i dag. Å overskygge begivenheten er fortsatt valget om å flytte neste års konferanse til Dubai og gå med på å ikke tillate LHBTQ-relaterte agendapunkter. «Skal jeg tillate meg å eksistere eller skal jeg ikke tillate meg selv å eksistere?» sier Christer Edeholt.

Iflas styre har valgt å la UAE stå som vertsland for neste års WLIC-kongress. Dubai var ett av tre forslag som Ifla tok stilling til og forslaget var «sterkt og oppfylte alle kriteriene», som uttrykt i et internt notat basis.

Men homofili er forbudt i landet, straffes til og med med døden, og ingen del av programmet merket som LHBTQ+ vil bli tillatt på neste års plan.

– Jeg er så sint, sier Christer Edeholt, bibliotekutvikler i Västerbottenregionen og i biblioteksammenheng en kjent profil i LHBTQ-spørsmål, når Biblioteksbladet møter ham i Rotterdam.

– Dette er ikke bare et spørsmål som de andre, men det gjelder min eksistens, jeg nekter å sette meg ned og snakke om det diplomatisk. Skal jeg tillate meg selv å eksistere eller skal jeg ikke tillate meg selv å eksistere?

Iflas valg har vakt reaksjoner fra enkelte nasjonale bibliotekforeninger som har erklært at de ikke vil delta neste år. «Med valget av Dubai som vertskap for WLIC 2024, blir Ifla en aktør som styrer vertslandets anliggender. Dette kan vi ikke akseptere», skriver for eksempel Sveriges biblioteksförbund i sin erklæring.

Kritikken fikk Ifla til å gjennomføre en spørreundersøkelse blant medlemmene. Av de relativt få medlemmene – bare 37 prosent – ​​som deltok i avstemningen, var et klart flertall, 68 prosent, mot å plassere WLIC i Dubai.

Iflas råd holdt likevel fast ved vedtaket, og argumenterte blant annet for at det betyr at personer som ellers ville hatt problemer med å få visum til land i Europa og Nord-Amerika, får mulighet til å reise til UAE.

– Det er klart jeg tror Ifla ville jobbet mye hardere for å være mer global og involvere flere grupper, sier Christer Edeholt, men ikke på bekostning av noen annen gruppe.

Han mener at Ifla gjennom sine handlinger er i ferd med å bli en del av den utbredte høyrepopulistiske og undertrykkende trenden der kritikkverdige bøker blir forbudt og drag queens møter hat når de leser eventyr på bibliotekene.

Før Rotterdam-kongressen deltok han på en såkalt to-dagers satellittkonferanse med en spesialinteressegruppe fra MR som tok for seg LHBTQ-spørsmål.

– Vi sa at vi er sinte og at vi føler oss avlyst. Og vi snakket om hvordan vi skulle klare å helbrede, fordi vi ble utsatt for en veldig aggressiv handling. Hvordan gjør vi det slik at vi kan helbrede og gå konstruktivt videre?

Christer Edeholt på WLIC-konferansen i Rotterdam. Foto: Thord Eriksson

Var i Kuala Lumpur ved Wlic for fem år siden, et valg som også ble kritisert på grunn av Malaysias strenge moralske lover.

Forskjellen var da at Ifla ikke lot vertslandet ha innflytelse over innholdet i kongressen. Det innebar blant annet at han kunne presentere Regnbuebiblioteket ved Umeå kommunale bibliotek.

– Jeg snakket med ganske mange mennesker og det var malaysiske bibliotekarer der. Det føltes som Ifla representerte det Ifla skulle være, og det i et undertrykkende land.

På Dubai 2024 ville en slik presentasjon ikke være tillatt og Christer Edeholt sier han skulle ønske forargelsen for den var større.

– Det er ikke noe man bare kan sitte og snakke om.

Han sier dette med henvisning til diskusjonen som fant sted søndag kveld i Rotterdam med presidentene for bibliotekforeningene i de nordiske landene ved bordet.

Under samtalen kom det frem at det ikke er full enighet om det utenkelige i å velge Dubai og gi etter for vertslandets krav. Fremfor alt var det presidenten i den danske foreningen, Paw Østergaard Jensen, som tok et standpunkt med et resonnement om å anta konsekvensen av at Ifla er en organisasjon med medlemmer fra land med mindre utviklet demokrati.

– Helt uakseptabelt, mener Christer Edeholt, som hadde ønsket at indignasjonen skulle deles av flere i Ahoy-konferansekomplekset sør i Rotterdam og ikke bare av de direkte berørte, som ham.

Under satellittkonferansen før WLIC snakket Anya Feltreuter om en lokal handlingsplan dersom noen i staben blir utsatt for rasisme eller homofobi ved Mjölby bibliotek, hvor hun er direktør.

– Da bør det ikke være opp til den personen å forsvare seg, men hele personalgruppen skal. Og det er vel slik vi vil at Ifla skal fungere også, sier Christer Edeholt.

Wlic 2023 i Rotterdam. Foto: Thord Eriksson

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *