Et tilfelle av apekopper er oppdaget i Sverige og i andre europeiske land øker antallet. I følge Norske Dagbladet ble det nettopp i dag oppdaget elleve nye smittetilfeller i Storbritannia. 15 land på fire forskjellige kontinenter rapporterte tilfeller i løpet av våren, sier WHO.
WHO har kalt inn til et møte om apekopper. I følge Norsk Dagbladet antas møtet å handle om spredningen av infeksjonen, den uvanlig høye forekomsten av sykdommen hos homofile og bifile menn, og vaksinasjonssituasjonen.
European Infection Control Agency (ECDC) sier at overføring av viruset ser ut til å ha skjedd gjennom seksuell kontakt mellom menn. Smitten regnes ikke som svært smittsom, men det kreves nærkontakt for å gi den videre. I Portugal er det oppdaget 20 mistenkte tilfeller og alle smittede skal være menn, ifølge Aftonbladet.
Nye tilfeller er rapportert fra Belgia, Frankrike, Australia og Tyskland. Infeksjoner er tidligere rapportert i Sverige, Italia, Spania, Portugal, USA, Canada og Storbritannia.
Folkehelsemyndigheten i Sverige bekrefter at det er funnet et tilfelle av apekopper i Sverige, men personen forventes ikke å være alvorlig syk.
Symptomer på sykdommen er feber, hovne lymfeknuter. Det gjenkjennes hovedsakelig på utslett, blemmer og sår på overkropp, armer, ben, hender, føtter og ansikt som kan oppstå. Ved seksuelt overførbare infeksjoner kan det oppstå blemmer på kjønnsorganene og rundt analåpningen.
Inkubasjonstiden for sykdommen er mellom 5 og 21 dager, og en person som blir smittet blir syk mellom to og fire uker. Antall dødsfall er ifølge WHO tre til seks prosent i nyere tid. Historisk sett har dødsfallene variert fra null til elleve prosent. Dødstallet er litt høyere for små barn. Dødsfallene skyldes i hovedsak, ifølge WHO, en underliggende sykdom eller et svekket immunsystem. Sykdommen forekommer hovedsakelig i de afrikanske landene i Sentral- og Vest-Afrika.
Monkeypox er en uvanlig sporadisk zoonose, en sykdom som kan overføres mellom dyr og mennesker og stammer fra sentralafrikanske og vestafrikanske land. Det første menneskelige tilfellet ble oppdaget i 1970 i Den demokratiske republikken Kongo. Infeksjonen finnes hos ville aper, men spres oftest av gnagere.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»