VM 2022: To norske journalister arrestert i Qatar

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani samlet inn materialer i en innvandrerleir og jobbet med bygging av blant annet stadioner klargjort til neste års VM. Temaet for de forferdelige forholdene disse arbeiderne lever under har vært i media i lang tid. Andre journalister som jobbet med ham møtte også vanskeligheter og arrestasjoner.

Ifølge NRK ble de ansatte pågrepet uten forklaring en søndag kveld kort tid før avreise fra Doha. De ble løslatt etter rundt 30 timer uten siktelse og landet i Oslo onsdag morgen.

LES OGSÅ: Beskjeden Bayern-seier i Kiev. Et fint mål av Lewandowski

Varetektsfengslingen av Ekeland og Ghorbani har utløst raseri i Norge. Landets statsminister, Jonas Gahr Stoere, sa at dette var uakseptabelt. – Pressefrihet er avgjørende for at demokratiet skal fungere. Dette viser også viktigheten av å gi Nobels fredspris til (journalister) i år. Jeg er veldig glad for at Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani allerede er løslatt, skrev politikeren onsdag.

Reporterne fortalte sine overordnede at de ikke hadde lov til å forlate stedet der de jobbet, sammen med utstyret. Arrestasjonen deres ble også kritisert av blant annet Norsk Journalistlag, det lokale fotballforbundet, utenriksminister Anniken Huitfeldt og Norges Olympiske Komité.

– Vi må slutte å tildele de største idrettsarrangementene til land som ikke respekterer presse- og ytringsfriheten, understreker lederen av Den norske olympiske komité Berit Kjoell i en uttalelse. Et lignende problem gjelder neste års vinterleker arrangert av Beijing.

Som svar anklaget Qatar-regjeringen to nordmenn for å ha krenket privat eiendom og filmet uten tillatelse. I uttalelsen het det at forvaringen hadde funnet sted etter å ha mottatt en klage fra en uidentifisert eier av de private lokalene på campingplassen. Det ble funnet at Ekeland hadde bedt om tillatelse til å filme, men tok seg inn i området før de fikk tillatelse.

– Som i nesten alle land, er angrepet på andres territorium i strid med qatarisk lov, som medlemmer av denne gruppen var fullt klar over før de gikk inn på eiendommen. (…) Registreringen vi fanget opp ble slettet av myndighetene i henhold til qatarisk lov – det ble notert.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.