«Vi var naive» – ​​Arbeidet


Östberga i det sørlige Stockholm får nye studentboliger og ny barnehage. Firmaet som skal bygge det hele, TG11 Entreprenad, inviterer førskolebarn til byggestart våren 2022 og introduserer dem for en gravemaskin.

Det nye bygget, med 87 leiligheter og en barnehage i første etasje, er under bygging der en tidligere barnehage brant ned i et mistenkt brannattentat. Helt fra starten av planleggingen har Stockholms kommun lagt vekt på at «sosial bærekraft» er kjernen i prosjektet, som har tatt navnet «Familien».

Svenska Bostäder, boligselskapet til Stockholms by, er nøye med at de som jobber på byggeplasser har lønns- og arbeidsvilkår på tariffnivå.

Underentreprenørene som TG11 ønsker å ansette blir deretter grundig gransket.

Og organisasjonen Rättvist Byggande, som hjelper til med gjennomgangen, har innsigelser mot hele 31 av de planlagte 59 underleverandørene.

– En hel gruppe falt fordi de ikke hadde tariffavtale. Andre hadde ikke takket ja til arbeidsgiverkompensasjon i forhold til oppdragets størrelse. Noen andre har falt på grunn av unormalt lave personalkostnader, sier Morgan Jansson, administrerende direktør i Rättvist Byggande.

Grumeco er fortsatt

Blant de avviste er byggefirmaet Grumeco, som Arbetet har beskrevet i tidligere artikler.

Nettopp det at Grumeco ikke har tariffavtale er grunn nok til at TG11 ikke ansetter selskapet. En nærmere titt av Vättvist bygd bekrefter at lønningene er for lave.

Samme vår begynner Glada Hudikhem, eiendomsselskapet til Hudiksvall kommune, å bygge et nytt krisesenter. Glada Hudikhem krevde også lønn og vilkår i tråd med tariffavtalen.

TG11 vinner kontrakten og ønsker å ansette Grumeco her også.

Og i Hudiksvall møter han ingen hindringer. Administrerende direktør i TG11 sa i en tidligere artikkel i Arbetet at de «unnlot» å sjekke underleverandøren sin.


Administrerende direktør er «forferdet»

Det er først når Arbetet stiller spørsmål at Hudikhem-sjef Stefan Söderlund og styreleder Anna-Carin Keisu (S) får vite at arbeidere med forhold langt fra tariffavtalen deltar i byggingen.

– Jeg er sjokkert. Det fremgår av søknadsdokumentasjonen at de ansatte skal ha vilkår i henhold til tariffavtalen, sier Stefan Söderlund.

Grumeco ble ekskludert fra byggingen av Svenska Bostäder, hvorfor ble de tillatt i din?

– Jeg kan ikke svare på hvorfor, sier Anna-Carin Keisu.

Når administrerende direktør Stefan Söderlund får det samme spørsmålet, svarer han:

– Kanskje vi var for naive. Vårt firma er ikke en stor kunde, dette viser vår uregelmessighet. Vi tror at folk og bedrifter gjør det de sier i anskaffelser. Vi må lære å ikke ta det selskapene sier som sannhet.


Skjerpet kontroll i Boden

I Glada Hudikhem har Arbetets oppgaver gjort bedre innkjøpskontroll til en sak for rådet, men det er foreløpig ikke gjort endringer.

Boden kommune, hvor TG11 bygger ny barnehage i Trångsfors, har allerede trappet opp bakgrunnssjekkene etter at Arbetet stilte spørsmål.

Gjennom samarbeid med Politiet har kommunen tilgang til databaser som gjør at virksomheter kan følges tettere.

Og i den siste kontrakten fra Kommunen – nok en barnehage – er dokumentasjonen integrert med et vedlegg om arbeidsrettslige vilkår, pluss skjema for oppfølging.

– Vi måtte handle. Byggemarkedet her er hett, Norrbotten er en Klondyke. Vi må forberede oss på at bedrifter med dårlige intensjoner også vil finne seg til rette her, sier Stefan Johansson, administrasjonssjef i anleggsforvaltningen Boden.

Hvordan kan en underleverandør som ble stoppet i Stockholm få bygge barnehage sammen med deg?

– Vi snakket om det og så hva vi gjorde under selve anskaffelsen. Men det var ingenting i bakgrunnssjekken som sa at det var feil å bruke selskapet. Dette er veldig vanskelig, svarer Stefan Johansson, som mener Stockholm har lang erfaring med lyssky byggefirmaer.

Tusenvis har henvendt seg til SAC

I Stockholm henvendte rundt 3000 utenlandske bygningsarbeidere seg til fagforeningen SAC Syndikalisterna da de ble utnyttet.

– Vi ser gang på gang at store eiendomsselskaper har papirløse arbeidere i sine bygninger som går ulønnet eller jobber for ekstremt lav lønn, sier Pelle Sunvisson i SAC.

– Når det blir gjort oppmerksom på det, sier de «å, vi kommer til å kansellere avtalen». Og så gjør de det ikke engang, de fornyer bare ikke kontrakten med det aktuelle selskapet.

Pelle Sunvisson ønsker at kundene skal ha det endelige ansvaret, så de er forpliktet til å betale lønn når entreprenører og underleverandører ikke gjør det. Da ville kontrollen som mangler i dag snart være på plass, mener han.

– Jeg skjønner at kundene ikke ønsker det. Det ville være større risiko for dem. Men i dag tar sårbare mennesker all risiko når disse selskapene fornyer seg, og dette er ikke rimelig.

Bygningsarbeiderne Valery Repnin, Alexey og andre er noen av de utenlandske bygningsarbeiderne som har hatt problemer med lønnen. Men flere faggrupper vil vise seg å være i faresonen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *