Verdensunionen sparker Luca Visentini etter bestikkelsesskandalen Qatargate – Lavoro

Arbetet Global – utenlandske fagforeningsnyheter fra hele verden

Italienske Luca Visentini hadde knapt rukket å ta over som generalsekretær i den globale fagforeningen ITUC før skandalen ble et faktum.

Den 9. desember, tre uker etter å ha blitt valgt inn på organisasjonens kongress i Melbourne, Australia, ble Visentini arrestert av belgisk politi under et daggry-raid.

Visentini ble mistenkt for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med Qatargate-korrupsjonsskandalen, der Gulf-staten skal ha forsøkt å få innflytelse over Europaparlamentet.

Forbundslederen hevdet han var helt uskyldig.

Men det ble snart avslørt at han hadde mottatt 50.000 euro, tilsvarende en halv million kroner i kontanter, i en konvolutt med julemotiv – fra den påståtte hjernen i korrupsjonsringen, tidligere italienske MEP Pier Antonio Panzeri.

Eva Nordmark etterforsket korrupsjonen

Verdens fagforening Ituc har suspendert Visentini og satt i gang en etterforskning. Den ble ledet av tidligere arbeidsmarkedsminister Eva Nordmark (S), assistert av LOs internasjonale direktør Oscar Ernerot.

– Hele rapporten vår er fullt vedtatt i alle deler. Og det er en helt enstemmig kommisjon jeg ledet, sier Eva Nordmark til Arbetet Global.

Etterforskningens oppdrag var å gjennomgå omvisningene rundt korrupsjonsanklagene. Det innebar dels å observere Visentinis handlinger, men også å se på egen hånd hvordan verdens fagforeningsorganisasjon håndterte rotet.

– Vi fant ikke ut at ITUC på noen måte var involvert i noe ulovlig som ville få oss til å saksøke organisasjonen selv, sier Eva Nordmark.

– Vi snakker om Luca Visentini som mottok en stor sum penger og oppførte seg på en måte som var uforenlig med en generalsekretær i en verdensorganisasjon med veldig klare verdier.

Det er ingen tvil om at ITUCs gode rykte har blitt skadet.

Eva Nordmark

Verdensunionen avsetter Visentini

Etter at etterforskningen har presentert sine resultater, er det nå klart at styret i verdensunionen erter Visentini.

«Forsamlingen har bestemt at Luca Visentini ikke lenger har styrets tillit», skriver Ituc i en uttalelse.

Nordmarks kommisjon hadde ikke mandat til å anbefale avsetting av generalsekretæren. Det er en sak som ifølge vedtektene tilhører verdensunionens råd. Men kommisjonens konklusjoner pekte likevel i retning av en deponering.

– Det jeg sa er at den rimeligste måten å gå frem på er at styret tester tilliten til generalsekretæren på bakgrunn av det vi har kunnet rapportere, sier Eva Nordmark.

Fagforeningsleder sparket: «Jeg er uskyldig»

Visentini er ikke formelt siktet for en forbrytelse, men må varsle politiet dersom han forlater Europa.

I en uttalelse a Politisk uttrykker «dyp skuffelse» over Itucs beslutning om å kaste ham.

– Jeg gjentar at jeg er uskyldig i anklagene om korrupsjon og hvitvasking mot meg, sa han i uttalelsen.

– Donasjonen jeg fikk ble gitt til ITUC for å hjelpe fagforeninger i nød. Jeg trodde disse pengene kom fra en pålitelig kilde.

Nordmarks kommisjon tok ikke stilling til Visentinis skyld.

– Nei, vi har ikke utforsket det i det hele tatt, vi mener det er en sak for rettsprosessen. For oss handlet det om etikk og moral og de høye forventningene man har rett til å stille til en forbundsleder, sier han.

Neste ekstra kongress for Ituc

Kommisjonen samarbeidet i den eksterne revisjonen som også ble bestilt da korrupsjonsskandalen ble avdekket. Mange av undersøkelsenes forslag vil nå bli virkelighet.

Arbeidsgruppene skal gjennomgå ITUC-vedtektene, reglene for kampanjefinansiering og finansiell rapportering. Videre må verdensunionen utvikle en anti-korrupsjonspolitikk og en ny adferdskodeks.

Visentinis oppgaver er nå delt mellom de andre folkevalgte medlemmene av verdensunionen. I mai skal styret utnevne en visegeneralsekretær. Denne har som oppgave å holde en ekstraordinær kongress «så snart som mulig» for å velge ny generalsekretær.

Etter en prosess hun beskriver som «vanskelig og intens» føler Eva Nordmark seg nå stolt over verdenssamhold.

– Det er ingen tvil om at ITUCs gode rykte har blitt skadet, så det er godt å se at organisasjonen nå har styrke til å ta disse vanskelige avgjørelsene.

Mutharvan Qatargate

Fredag ​​9. desember gjennomførte belgisk politi 20 koordinerte razziaer i Brussel. Fem personer ble arrestert, mens datamaskiner, mobiltelefoner og 1,4 millioner euro i kontanter ble beslaglagt. Flere arrestasjoner følger.

I tillegg til generalsekretæren i verdensunionen, Luca Visentini, er blant andre den greske sosialdemokraten Eva Kaili, en av visepresidentene i EU-parlamentet, og den tidligere EU-sosialdemokratiske parlamentarikeren Pier Antonio Panzeri fra Italia fratatt sine frihet.

I hjertet av korrupsjonsskandalen er Panzeris menneskerettighetsorganisasjon Fight Impunity, som er mistenkt for å forsøke å påvirke EU til å være mer vennlige mot Qatar.

Skandalen har blitt kjent som Qatargate. Det rystet EU-etablissementet og førte til krav om en tøffere linje mot Qatars absolutte monarki.

Qatar har på sin side kategorisk benektet enhver involvering.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *