Velgerne har liten tro på Busch og Åkesson

Sverigedemokraterna kan ha nådd kritisk masse: Partiet må tiltrekke seg flere kvinnelige velgere for å vokse og dermed gi den konservative blokken et parlamentarisk flertall som kan ta makten i Sverige.

– Utfordringen for SD er å utforme sin politikk på en slik måte at den også tiltrekker kvinnelige velgere. Det er ingen enkel oppgave fordi kvinnegruppen har en tendens til å være mer rød og grønn enn herregruppen, sier statsviter Henrik Ekengren Oscarsson i Politikbyrån.

Ifølge upubliserte data fra SVT / Novus har 66 % av kvinnene relativt lav eller svært lav tillit til partileder Jimmie Åkesson. SD er også det partiet med mest ulik kjønnsfordeling blant velgerne.

Ifølge partisekretær Richard Jomshof må partiet finne flere kvinnelige representanter.

– Det er klart at mange mannlige og kvinnelige velgere ønsker at politikere skal representere seg, så det er et problem. Dette er noe som tar opp mye av vår tenkeevne.

Kvinner har liten tro på Ebba Busch

Men Ebba Busch sliter også med liten selvtillit: Hun er en av lederne i partiet som har mindre tillit blant kvinner. Ifølge Novus har 62 % av kvinnene relativt liten eller svært liten tro på KD-lederen.

Ebba Busch selv nektet å kommentere tillitsdataene. I stedet sendte partisekretær Peter Kullgren en skriftlig kommentar:

«Til tross for at en høyere andel kvinner stemmer på venstreorienterte partier, har Kristelig Folkeparti en ganske jevn fordeling av tilliten til partiet mellom kvinner og menn. Det kan være verdt å merke seg«, skriver han og fortsetter:

«Ebba er en politikk som fremstår som en kvinne. Ikke en politisk kvinne. Kristdemokraterna vil kjempe for helsevesen, sikkerhet og at hele Sverige skal fungere«.

KD-profilen: «Det går på at menns karakterer ikke er like mye verdt»

Profil KD Sara Skyttedal mener partiet fortsatt bør satse på saker som lov og rett, men også helsevesenet, en sak som tiltrekker kvinner.

– Det er offerets perspektiv vi ønsker å øke. Tøffere grep, batonger og tøffere frispark kan ha en mykere tilnærming. Noen ganger savner man det perspektivet, sier han.

– Men jeg snur meg litt mot tanken om at menns stemmer ikke er så dyrebare. Det er litt hyggeligere for kvinner å stemme på en, legger Skyttedal til.

Se hele «Kvinnoskrämman»-delen av Politikbyrån, som tar for seg kjønnsgapet i svensk politikk.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *