Vanskelig å forstå hva som kreves for sykepenger – Nyheter (Ekot)

Spørsmålet er om en legeerklæring må inneholde prøvesvar eller observasjoner for at den svenske trygdekassen skal kunne yte sykepenger. Det kan for eksempel være en blodprøve eller en utmattet pasient som ser sliten ut ved et legebesøk.

I juni avgjorde lagmannsretten til Sundsvall for å gå på linje med den svenske trygdekassen og nekte en kvinne med utmattelsessyndrom sykepenger nettopp med henvisning til mangelen på «verifiserte resultater eller observasjoner av testene».

Juridisk representant Jimmy Laine anket kjennelsen til Høyesterett, HFD.

– Det er ekstremt viktig at HFD tar opp problemstillingen til undersøkelse nettopp fordi det krever mer detaljert veiledning om hvor man skal plassere karakterstreken i denne typen problemstillinger.

Fordi den juridiske prosessen pågår Försäkringskassan avslår intervju, men tilsynet mener også at Høyesterett bør vurdere om for eksempel resultatet av undersøkelsen skal anses som et krav for innvilgelse av sykepenger.

Försäkringskassan ønsker at saken skal utredes, da landets fire lagmannsretter har ulik oppfatning av betydningen av eksamensresultatene ved vurdering av rett til sykepenger.

Ifølge Ruth Mannelqvist, professor i jus, Kammerrettene har gjort ulike vurderinger i over ti år og hun mener det er et stort behov for avklaring i saken.

– Dette er en veldig viktig sak som berører mange mennesker og det er vanskelig for folk å forstå hva de trenger for å bevise for å ha krav på erstatning. Derfor er dette helt avgjørende både fra et individs og et juridisk ståsted, sier han.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.