23. mars 2023 • 2 Min
Björn Orring, Ulf Dernevik og Anna Troberg er fornøyd med svarene som er mottatt fra regjeringsrepresentanter på trygg avstand. Og en meningsmåling utført av Biblioteksbladet viser at det så langt er uvanlig at politikere blander seg inn i bibliotekets drift. Men det er bekymringer for fremtiden.
7 % opplevde at politikere har forsøkt å påvirke virksomheten og 11 % frykter det vil bli mer vanlig i fremtiden, viser Biblioteksbladets undersøkelse.
– Vi er helt enige om hvordan vi skal tolke markedsavstand, sier Björn Orring, fungerende generalsekretær i det svenske biblioteksforbundet.
Det var under et møte med kulturpolitiske talspersoner M, KD og L at saken ble diskutert på grunn av at regjeringens samarbeidsparti SD uttrykte vilje til å endre den tradisjonelle betydningen trygg avstand. Alexander Christiansson, kulturpolitisk talsmann for SD, sa at han mener politikere bør gå inn og dirigere kulturaktiviteter der de er offentlig finansiert.
Men regjeringspartiene er derfor enige med representanter for Sveriges biblioteksförbund, Länsmuseisamarbeidsrådet og Fagforbundet Dik om hvordan begrepet skal tolkes. På den annen side ønsker representanter for kultursektoren større engasjement i saken.
– Vi er kanskje ikke helt enige om nivået på engasjementet deres, sier Björn Orring.
Ulf Dernevik, generalsekretær i fylkesmuseums samarbeidsråd, sier de vil følge opp saken.
– Vi vil følge med på at det riksdagspartiene sa under møtet også gjelder fremtiden og at de gir tydeligere uttrykk for dette synspunktet i offentligheten.
En undersøkelse som Det gjorde Biblioteksbladet og det ble presentert i nummer 1/2023 viser at det fortsatt er sjeldent at politiske krefter ikke respekterer prinsippet om fri avstand, men blander seg inn i bibliotekenes virksomhet. Men det er fortsatt bekymring, og i tre av ti kommuner mener folkebiblioteksjefer at lokalpolitikerne kun respekterer prinsippet i en viss eller minimal grad.
Biblioteksbladet sendte en spørreundersøkelse til direktørene for alle folkebibliotek i landet med spørsmål om armlengdes avstand. Svarene tyder på at de fleste lokalpolitikere fortsatt følger prinsippet: Kun 15 av de 206 lederne som har svart på spørsmålene sier de har opplevd forsøk i løpet av det siste året på å påvirke for eksempel bibliotekhold eller programdrift. Mulige kommentarer:
«Vi fikk spørsmål om litteratur på flere språk og henviste til biblioteklover og armlengdes avstand.»
«SD uttrykte bekymring for en hendelse fordi de hørte hendelsen forårsaket kontrovers i andre kommuner.»
«… synspunkter på tilbud, men så langt har vi behandlet det på embetsnivå.»
«Meninger om egnetheten til visse programmer for inkludering i bibliotekprogramoperasjoner».
Vi må være forberedt på at kultur politiseres her så vel som i andre kommuner.
Fra undersøkelsessvar i Biblioteksbladets undersøkelse.
Mens konkrete forsøk på å påvirke programtilbud og drift fortsatt er uvanlige, er det mange ledere som har relativt liten tro på politikernes etterlevelse av markedsforholdene. Hele 28 prosent av de spurte sier at de bare har «til en viss grad»
«Til nå har sikkerhetsavstanden blitt respektert … med den politiske endringen som skjer, frykter jeg det vil bli problemer», skriver en av lederne.
En annen skriver: «Det er en viss umodenhet i kroppspolitikken på grunn av de nye politikerne».
Av de 206 lederne tror 22 politisk innblanding vil bli mer vanlig. Kommentarene antyder at bekymringene er nært knyttet til suksessene til Sverigedemokraterna:
«Sverigedemokraterna inntar lederposisjoner regionalt og har allerede forkortet avstanden til næringslivet betydelig.»
— Vi må være forberedt på at kultur politiseres her så vel som i andre kommuner.
«…bekymring for at politisk innflytelse blir mer vanlig…stor andel av innbyggerne som stemmer på SD.»
«.. bekymret for at SD og KD skal la seg inspirere av det som skjer i Sør-Sverige.»
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»