Utspekulert og smart eller en drivende?

25. mai 2023 • 4 Min

«Siste uke før lønnsslipp! Vi fylte skapet i foajeen med utvalgte bøker,» skrev Högsbo bibliotek på Instagram ved siden av et bilde av Lena Anderssons bøker som hadde blitt omorganisert. En uskyldig kommentar til artikkelen som trekker forfatterens oppmerksomhet til sultende barn? Eller en uforsvarlig handling fra et folkebibliotek?

Instagram-innlegg fra Högsbo-biblioteket.

Morsomt, et blunk, uheldig eller rett og slett blid? Meningene om Högsbos bibliotekinnlegg på Instagram er delte i Bibliotek Sverige.

Anya Feltreuter, direktør for biblioteket i Mjölby..

Anya Feltreuter, direktør for biblioteket, Mjölby:
Jeg ser ikke noe problem med at et folkebibliotek viser at det følger samfunnsdebatten. Bibliotekene må være litt mer oppmerksomme på aktuelle saker. Å være våken og litt provoserende betyr selvfølgelig at du kan bli misforstått og det ser ut til å være det som skjedde her. Hvis Högsbo hadde beskåret Lena Anderssons bøker på grunn av hennes politiske synspunkter, ville det selvsagt vært en helt annen sak og et alvorlig overskridelse. Men det var ikke tilfelle nå (noe som sikkert kunne vært avklart i innlegget).

Torbjörn Nilsson, Malmö bybibliotekar. Foto: Erik B Leo

Torbjörn Nilsson, kommunebibliotekar, Malmö:
I Sverige, i byer og boligområder, lever mer enn halvparten av barna våre i barnefattigdom. Noen steder er statistikken enda mer skuffende. Dette må belyses, diskuteres og debatteres.
Bibliotekene kan og bør ta rollen som å kuratere, tilrettelegge og invitere til samtaler om aktuelle samfunnsspørsmål, derfor er det viktig at bibliotekene er tydelige i å formidle hva biblioteket står for.

Jeg tror ikke spøk, blunking, spytting, spøk er bibliotekets rolle når det kommer til problemer som dette. Men jeg synes i andre sammenhenger bibliotek og humor er et vinnerkonsept. Og det er bra at bibliotekene er synlige i samfunnsdebatten.

Olof Berge-Kleber, Borås. Foto: privat

Olof Berge-Kleber, bibliotekdirektør, Borås:
Det er vanskelig å anmelde andre biblioteker fordi det kan være mange årsaker til at ting skjer som hvilke bøker som beskjæres, årsaker som ikke vises i en avisartikkel eller Instagram-innlegg.
Jeg kan imidlertid svare for Borås bibliotek, vi støtter menings- og ytringsfrihet og mangfold i eiendommene våre.
Jeg er for tiden på Library Days og overhørte nettopp en samtale med Nadine Farid Johnson, direktør for Pen America Washington og Jens Zingmark ved Dawit Isaak Library. Den samtalen fremhevet bibliotekenes viktige rolle for menings- og ytringsfrihet. Det jeg kan tenke meg da er at det blir ekstremt viktig at vi som bibliotek, i stedet for å sensurere eller til og med risikere utseendet som vi sensurerer, tar opp diskusjoner og kanskje benytter anledningen til å diskutere slike spørsmål når ulike kontroverser dukker opp.

Marie Larsdotter, direktør for Smedjebacken bibliotek.

Marie Larsdotter, direktør for biblioteket, Smedjebacken:

Saken rundt Lenas artikkel har virkelig fått ufattelige proporsjoner. Å finne bøkene hans er å gå for langt. For ikke å snakke om smakløst. Du kan ikke slette en forfatters bøker fordi du ikke liker deres meninger.

Daniel Forsman, Stockholms bybibliotekar.

Daniel Forsman, bybibliotekar, Stockholm:
Stockholms stadsbibliotek står for menings- og ytringsfrihet og er nøytral i politiske, ideologiske og religiøse spørsmål. Bibliotekenes rolle er å gi verktøy for å navigere i en kompleks verden og vi vet at hvordan vi presenterer programmer og litteratur er av stor betydning. Derfor er det nødvendig med omsorg og omtanke når man tar opp kontroversielle temaer eller aktuelle debatter, slik at biblioteket ikke oppleves som partisk. Vi vet også at problematikken og forståelsen av tynning er sensitiv, da publikum vanligvis ikke er klar over våre rutiner eller årsakene til tynning. Med våre nåværende retningslinjer synes jeg det er vanskelig å se tilsvarende skilting inne i Stockholms stadsbibliotek.

Johanna Hansson, Uppsala universitetsbibliotek. foto: Magnus Hjalmarsson

Johanna Hansson, assisterende hovedbibliotekar, Uppsala universitetsbibliotek, tidligere president i den svenske biblioteksforeningen:
Det biblioteker fremfor alt trenger å beskytte og forvalte er legitimitet som et offentlig sted, åpent for alle som aksepterer det eksisterende rammeverket (hensyn til andre, ingen trussel/hat/støy, respekt for personvern og andres meninger). Alle mener også alle meninger. Bibliotekene representerer den demokratiske strukturen og lovpålagte mandat til å inkludere og ikke diskriminere. Det gjelder i alle retninger. Biblioteker skal ikke beskytte en bestemt mening.
Noen ganger er jeg litt overrasket over at pro SLR ikke er sterkere rundt dette. Altfor ofte er det forskjellige parametere avhengig av om du er enig i noe eller ikke. Men dette setter en tillit i fare som jeg mener vi bør være veldig redde for.
På bakgrunn av dette synes jeg det som skjedde i Högsbo, uavhengig av intensjon, er beklagelig. Du synes kanskje det er litt morsomt, men så går du glipp av det store bildet.

Torsdag morgen skriver Högsbo bibliotek en kommentar i forhold til originalen posten på Instagram:
Vi beklager at innlegget ble oppfattet som en kritikk av Lena Anderssons bøker i sensurformål. Selvfølgelig ikke. Tynning er en åpenbar del av det daglige bibliotekarbeidet: Alle kjøpte bøker må fjernes for å få plass. Dette gjøres med stor omtanke og etter vedtatte prinsipper.
Med innlegget vårt ønsket vi å fremheve at du i biblioteket har muligheten til å låne bøker gratis og også ta del i våre utvalgte bøker gratis, i en tid hvor det er økonomisk trangt for mange av oss – dette med et nikk til det kulturelle. debattere pågående fattigdom.

Les også ›› Högsbo biblioteksdirektør: «Vi er så, så, så triste»

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *