Tyrkia gir avkall på utvisningen av 10 diplomater, truet for deres støtte til Osman Kavala

Tyrkias president Recep Tayipp Erdogan ga mandag avkall på å utvise de 10 ambassadørene han hadde beordret å forlate, inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA, som krevde løslatelse av det tyrkiske regimets motstander, Osman Kavala.

Ankara avslo mandag 25. oktober å erklære ti vestlige ambassadører hvis avgang det hadde beordret «persona non grata», og hindret landet i å finne seg diplomatisk isolert og økonomisk svekket.

De 10 ambassadørene – USA, Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige – mobiliserte til fordel for beskytter og gründer Osman Kavala, som ble fengslet i fire år uten å bli stilt for retten.

Diplomater «trakk seg tilbake» og «vil være mer forsiktige i fremtiden,» sa statsoverhodet etter et langt møte med hans regjering, hvis innhold ikke ble avslørt, men hvor han ifølge observatører uten tvil ble advart om de katastrofale konsekvensene av en ny internasjonal krise.

I en felles uttalelse 18. oktober ba ambassadørene om «en rettferdig og rask løsning på Osman Kavala-saken».

Denne teksten utgjør et «angrep» og en «stor fornærmelse» mot tyrkisk rettferdighet, sa Recep Tayipp Erdogan. «Vår intensjon var ikke å skape en krise, men å beskytte våre rettigheter, vår ære, vår stolthet og våre suverene interesser,» insisterte han.

I løpet av dagen hadde de 10 berørte kanselliene satt i gang en deeskalering gjennom kommunikéer, der de hevdet å handle «i samsvar med Wienkonvensjonen og dens artikkel 41» som rammer inn diplomatiske forbindelser og forbyr enhver innblanding i vertens indre anliggender. land.

En uttalelse «positivt mottatt» av den tyrkiske presidenten, bemerker det offisielle nyhetsbyrået Anadolu.

Dette første tegnet på avslapning utløste umiddelbart en økning i den tyrkiske liraen, som åpnet dagen med et nytt fall.

Kollisjon

Å utvise 10 vestlige ambassadører og for det meste allierte, til tross for forskjellene, ville kollidere direkte med to internasjonale møter planlagt til helgen: G20-toppmøtet på lørdag i Roma, gruppen av de mest industrialiserte landene, deretter FNs konferanseklima som åpner søndag i Skottland (Storbritannia).

Den tyrkiske presidenten håper imidlertid å møte USAs president Joe Biden i Roma. Tyrkia er spesielt kaldt til Washington om kontrakter for F-35 jagerfly – betalt for og ikke levert – og en delebestilling for F-16 jagerfly. Samt kjøp av et russisk S-400 luftvernsystem, til tross for NATO-medlemskapet.

For observatører var det hovedsakelig med dette stemningsskiftet som «skapte en avledning», ettersom Tyrkia er inne i en økonomisk krise, med en offisiell inflasjonsrate som nærmer seg 20 % og en fritt fallende valuta på rundt 20 %. 25 % per år – til dags dato mot dollar.

For Didier Billion, visedirektør for Institute for International and Strategic Relations (Iris) og en spesialist i Tyrkia, ble president Erdogan utvilsomt husket av «sin utenriksminister etter virkelighetsprinsippet: Tyrkia kunne ikke miste sine viktigste partnere. «

«Nå blir det vanskelig å klare seg med velgerne hans», spår han: «Han kommer ikke ut forsterket av rekkefølgen».

«Dette vil bli sett på som en ganske uvanlig manøver i Tyrkia, gitt hans image som en sterk mann på verdensscenen som han drar nytte av nasjonalt,» bemerker Soner Cagaptay, direktør for Tyrkia-programmet i Washington, Institute of Near East Policy.

Eksperten fremkaller «et kvarters ydmykhet» for president Erdogan: «Han holdt seg ikke tilbake fra Vesten fra flyktningkrisen med Europa i 2015».

Dagen etter publiseringen av deres kommuniké om Osman Kavala, ble de 10 ambassadørene tilkalt til Farnesina, og myndighetene bedømte deres tilnærming som «uakseptabel».

Sammensvergelse

Paris-fødte forlegger og filantrop Osman Kavala ble holdt i varetekt i begynnelsen av oktober av en domstol i Istanbul som fant «mangel på nye bevis for å frigjøre ham».

64-åringen har hele tiden avvist anklagene mot ham. Den vises igjen 26. november.

I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) «umiddelbar løslatelse» av beskytteren, til ingen nytte.

Per Hasni Abidi, professor i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Genève (Sveits) og direktør for Senter for studier og forskning på den arabiske og middelhavsverdenen (CERMAM), Erdogan snakket fremfor alt til sin base og til nasjonalistene som «utmatter konspirasjonsanklager fra statssjefen.»» Jeg er ikke sikker på at Kavala vant denne mediedekningen,» sier han.

«Erdogan har ikke råd til å frigjøre Kavala nå, det ville få ham til å virke svak. Han gjør en helt av internasjonal status, en slags tyrkisk Navalny», konkluderer Timur Kuran, professor i økonomi og statsvitenskap ved Duke University (USA). , med henvisning til den russiske motstanderen.

Med AFP

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *