Den norske klubben Tromsø IL slapp mandag verdens første fotballdrakter med QR-kode. Det er et spørsmål om å synliggjøre de påståtte bruddene på menneskerettighetene med tanke på neste års fotball-VM i Qatar.
Qatar er anklaget for å ha misbrukt migrantarbeidere, hvorav mange var involvert i byggingen av stadioner og infrastruktur som ble brukt under verdensmesterskapet.
Teamet utviklet t-skjorten i samarbeid med Amnesty International og en tidligere migrantarbeider i Gulf-landene.
Tromsø IL lanserer tidenes første drakt med QR-kode, med fokus på sportsvask og menneskerettigheter i Qatar. pic.twitter.com/mFb2YCJQ3r
– PÅ (@TromsoIL) 6. desember 2021
T-skjorten inneholder en QR-kode som, når den skannes med mobiltelefon, tar brukere til et nettsted med informasjon om påståtte menneskerettighetsbrudd i vertslandet for VM i 2022.
Nettstedet presenterer situasjonen til noen av migrantarbeiderne som kommer fra blant annet Bangladesh, Filippinene, India og Nepal. Arbeidere er ansatt i bygging av stadioner, t-baner, veier og annen infrastruktur.
Omtrent 90 prosent. av landets befolkning er migranter uten nasjonalitet som også jobber som drosjesjåfører, vektere og servicearbeidere.
– På denne måten håper vi å generere mer diskusjon, mer debatt. Vi ønsker å se mer action, sa Tom Hogli, tidligere Tromsø IL PR-spiller, da han presenterte skjorten.
Et sentralt problem for Amnesty er «Kafala-systemet», et sponsorsystem der arbeidsinnvandrere er knyttet til sin arbeidsgiver. Det betyr at arbeidstakere ikke kan bevege seg fritt eller bytte jobb, ofte har uverdige levekår og ikke får betalt.
Amnesty sier at systemet ikke respekterer de internasjonale menneskerettighetene som Qatar har lovet å opprettholde.
«Vi kan ikke late som om fotball og politikk ikke henger sammen, og vi må aldri se bort når noen mennesker bruker vårt vakre spill til å overskygge menneskerettighetsbrudd,» sa klubben. Tromsø IL anklager Qatar for å bruke prestisjefylte sportsbegivenheter for å forbedre sitt image.
Qatar har avvist all kritikk
Landet hevder at det har reformert arbeidsloven og innført en minstelønn. Selv om Amnesty International har erkjent tiltakene iverksatt av Qatar, sier de at overgrepene fortsatt eksisterer.
Tromsø IL oppfordret Norge til å boikotte VM dersom landslaget kommer til finalen. Imidlertid stemte Norges forbund til slutt mot ideen i juni.
Opprettelsen av t-skjorten ble delvis inspirert av den tidligere migrantarbeideren Malcolm Bidali, en kenyansk sikkerhetsvakt i Qatar som skrev under et pseudonym om livet sitt som underbetalt arbeider.
Qatarske myndigheter har fordømt Bidali for å ha delt «falske nyheter». En migrantrettighetsgruppe ga ham en bot på 6800 dollar, og han ble løslatt fra internering i flere måneder i august.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»