Tilskuddsskandale ryster Norge – Nyheter (Ekot)

Ekot-korrespondenten møtte Rune Halseth (55), en av de feildømte:

– Det var en lang, lang prosess. Det tar utrolig mye på både kropp og sjel.

I 2016 ble Rune Halseth dømt til fem måneders fengsel for grovt bedrageri. Han ble sperret inne i et maksimalt sikkerhetsfengsel sammen med mordere og narkotikakriminelle for å ha brutt norsk lov som sier at du må være betydelig innenfor landets grenser for å motta sykdomsrelaterte ytelser.

Men i oktober 2019 sprakk bombenyheten. De ansvarlige myndighetene innrømmet at de innså at Rune og flere titalls andre var dømt av feil grunner.

Grunnen er at det er en EU-forordning som gjør at du kan motta sykepenger også når du er i et annet land innenfor det såkalte EØS-området. Det inkluderer også Norge, et ikke-EU-medlem, og i det aktuelle tilfellet går europeisk lovgivning foran norsk lovgivning.

Rune Halseth føler seg feilaktig utpekt som en skurk.

– Det er rene rettsdrap, sier han.

Nesten tre måneder til etter avsløringen er tilskuddsskandalen et dominerende tema i norsk samfunnsdebatt.

Den norske regjeringen har nedsatt en kommisjon som skal undersøke hva og hvem som står bak tilskuddsskandalen frem til sommeren. En tilsvarende undersøkelse gjennomføres av internrevisjonen til ansvarlig myndighet NAV, som i Norge både er et arbeidsformidlingsbyrå og et forsikringsfond.

Elementer av den politiske opposisjonen Stortinget ønsker å fremme et mistillitsforslag mot ansvarlig statsråd Anniken Hauglie, men foreløpig sitter hun igjen, det samme gjør direktøren i NAV.

Statsviter Per Lægreid, professor emeritus ved Universitetet i Bergen, sier til Ekot at affæren er pinlig for Norge og at den strider mot et slags bilde nordmenn har av seg selv.

– Bevisstheten har spredt seg om at vi er verdensmestere i god ledelse. Det kan være mange årsaker, men denne spesielle saken er ikke et eksempel som støtter den oppfatningen. Du kan vel si at dette rokker nordmenns selvbilde, sier Per Lægreid.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *