Tapie-saken: domfellelsen av Stéphane Richard setter fremtiden hans ved roret til Oransje i fare

Lagt ut 24. november 2021, 10:02Oppdatert 29. november 2021 kl. 17.06

Stéphane Richard forlot rettssalen til lagmannsretten i Paris uten å si et ord, synlig rystet. Retten dømte etter anke den nåværende administrerende direktøren i Orange til ett år med suspensjon av dommen og en bot på 50 000 euro for å ha vært med på underslag av offentlige eiendeler, i saken om den uredelige voldgiften i 2008 som hadde rapportert 404 millioner euro til Bernard Tapie.

Dommen står i kontrast til løslatelsen som ble avsagt i første instans i samme sak for to år siden. Og rettferdighetens ord er harde mot Stéphane Richard, den gang leder av kabinettet til økonomiminister Christine Lagarde. «Han begikk alvorlige handlinger,» forsikrer domstolen, og favoriserer interessene til Bernard Tapie til skade for statens interesser, som han skulle forsvare.

Stéphane Richards handling ble ansett som «avgjort» i gjennomføringen og resultatet av voldgiftssaken, samt i beslutningen om ikke å utfordre voldgiftsdommen. «Det er ikke enkel uaktsomhet», spesifiserte domstolen, og understreket at den hadde «forrådt Christine Lagardes tillit» og at skaden staten led var «enorm», gitt summene som var involvert og miskreditten som ble kastet over handlingen.

Styremøte

Kledd i mørke og iført en svart maske samlet Stéphane Richard i stillhet i en time lesningen av denne forferdelige dommen. Det er selvsagt mindre strengt enn rekvisisjonene til Statsadvokatembetet. Aktor ba om 3 års fengsel, hvorav ett stoppes, og en bot på 100 tusen euro. Og som i første instans fritas sjefen fra anklagen om medvirkning til bedrageri: Lagmannsretten erkjente at den ikke var kjent med svindelmanøvrene til Bernard Tapies advokat og en av de tre voldgiftsdommerne – også hardt dømt for onsdag . Men det kompromitterer alvorlig fremtiden til sjefen ved roret til Orange.

Stéphane Richards nåværende periode – hans tredje – varer til mai 2022. Og sjefen hadde tydelig indikert at han var villig til å forbli president i ytterligere fire år, og skiller funksjonen som daglig leder for første gang. Dette kandidaturet blir nå stilt spørsmål ved, men også hans oppbevaring som administrerende direktør frem til mai.

Stéphane Richard fordømmer en uforståelig og dypt urettferdig avgjørelse, og har allerede anket til Høyesterett og antydet at han ønsker å overlate mandatet sitt til styret. Den møtes tirsdag ettermiddag for å diskutere det.

Blandede kort

Staten, Oranges største aksjonær med 23 % av kapitalen og to administrative stillinger, vil si sin mening. I en uttalelse til AFP indikerte Bercy nøkternt at styret «vil trekke konsekvensene av denne beslutningen».

En mulig utgang fra spillet til Stéphane Richard ville omstokke kortene i arven hans. Staten kunne favorisere ankomsten av en president utenfra, eller til og med fra utlandet, for å danne et par med en daglig leder i Oranges rekker. Internt er det ingen mangel på potensielle kandidater – fra Fabienne Dulac, nåværende sjef for Orange France til Jean-François Fallacher, i spissen for den spanske avdelingen, gjennom Michaël Trabbia, lederen for innovasjon eller Ramon Fernandez, assisterende daglig leder med ansvar for Finans og strategi.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *