Taliban-minister: ingen skal bli slått uten rettssak

Taliban har de siste dagene hatt samtaler med representanter for USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og EU og møtt norske humanitære organisasjoner.

Jan Egeland, leder i Flyktninghjelpen, sa tirsdag at han har fått klare og forpliktende løfter fra Taliban om at jentene skal utdannes på alle nivåer fra og med mars. Han bemerket også at Taliban hadde lovet å beskytte minoriteter i Afghanistan.

Talibans midlertidige utenriksminister, Amir Khan Muttaqi, sier i et intervju med NRK at han er fornøyd med møtet i Norge, men ønsker ikke å kommentere om de har gitt konkrete løfter.

Avvis kritikk

Taliban tok makten i Afghanistan i august etter at amerikanske militærstyrker forlot landet. Den nye regjeringen i landet består nå utelukkende av menn og flere etniske grupper er ikke representert, noe som har tiltrukket seg kritikk, men som avvises av Muttaqi.

NRK: Ble ikke motstanderne dine tildelt kun én posisjon?

– Vis meg verden … Da Biden vant valget, ga han Trump-folket en avdeling? Hvorfor blir vi stilt slike krav som ikke finnes andre steder i verden?

En video på sosiale medier viser Taliban-soldater som banker opp kvinner som demonstrerer for deres rettigheter i Kabul 8. september i fjor. Når NRK sammenligner Muttaqi med videoen, lurer han på om det også er Taliban i videoen.

– Når jeg ser bilder av soldaten min som angriper kvinner slik, tviler jeg på at det kan være en av våre. Eller hvis noen utgir seg for å være Taliban, sier han.

NRK: Så du mener at soldatene dine ikke slo kvinnene?

– Soldatene våre fikk ordre om å ikke slå noen uten rettssak. De blir beordret til å behandle de skyldige med respekt, ta dem til politistasjonen og stille dem for retten innen 72 timer. Det er domstolen som skal avgjøre en persons skjebne.

«Viktig mulighet til å diskutere hastesaker»

Norges statsminister Jonas Gahr Støre avviste at de kritiserte møtene i Norge er en anerkjennelse av Taliban-regimet.

«Møtet var en viktig anledning til direkte å diskutere presserende saker og legge grunnlaget for videre diskusjoner», skriver den norske regjeringen i en felles uttalelse. erklæring Tirsdag, da de 15 Taliban returnerte til Afghanistan.

Regjeringens uttalelse tar ikke opp om det er inngått konkrete forpliktelser eller avtaler med Taliban.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.