Taliban-delegasjonen besøker Oslo for samtaler med Vesten – Politikk

En Taliban-delegasjon ledet av utenriksminister Amir Khan Muttaqi avla et overraskelsesbesøk i Oslo lørdag kveld. Taliban forventes å ha samtaler innen tirsdag med vestlige diplomater og representanter for det afghanske sivilsamfunnet i den norske hovedstaden. Det er første gang en Taliban-delegasjon offisielt besøker et vestlig land siden Taliban tok makten i Kabul 15. august.

Norge, medlem av NATO, hadde invitert. Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa at invitasjonen ikke skal forstås som en anerkjennelse av Taliban-regimet. Men det må bli en konfrontasjon med kreftene som praktisk talt kontrollerer Afghanistan: «Vi må ikke la den politiske situasjonen føre til en enda verre humanitær katastrofe».

De norske vertene hadde organisert samtaler med representanter for det afghanske sivilsamfunnet søndag. Som avisen Etter innlegg rapporterte at Norge spesifikt hadde oppfordret kvinner til å gjøre det. Senere skulle det være samtaler med utsendinger fra vestlige land, inkludert diplomater fra USA, Storbritannia og Tyskland.

Taliban-ministre har så langt unngått offentlige opptredener

Det faktum at Taliban søker anerkjennelse fra det internasjonale samfunnet ble tydelig for bare noen dager siden da de inviterte folk til en «internasjonal økonomisk konferanse». En hvitskjegget mann med en glitrende hvit turban ledet konferansen i presidentpalasset i Kabul: Mullah Mohammad Hassan Akhund, statsminister i «det islamske emiratet i Afghanistan». Akhund appellerte til de forsamlede representantene for verdenssamfunnet: «Hjelpen vi ber om er ikke for oss offentlige tjenestemenn. Den er ment å tjene den fattige nasjonen.»

Akhunds deltakelse i den endags økonomiske konferansen var Taliban-lederens første offentlige opptreden siden han ble utnevnt i høst. Konferansen var det første internasjonale møtet der de nye makthaverne offentlig søkte dialog med representanter for det internasjonale samfunnet. I bygningen satt for eksempel representanter for FN, diplomater og eksperter fra humanitære organisasjoner ved et bord med Taliban-tjenestemenn.

EU kommer snart tilbake til Kabul

Islamister ser ut til å forstå at skyggemenn er dårlige til å regjere. For å overtale lederne i andre stater til å hjelpe deres «islamske emirat», må beslutningstakere møte opp og forhandle med sine utenlandske kolleger om økonomisk bistand og utviklingshjelp eller andre former for samarbeid: for eksempel om internasjonal anerkjennelse av regjeringen Taliban, som er langt borte.

Selv om det skjer noe for islamistene som ikke er elsket av verden: EU vil snart returnere til Kabul med en «minimal tilstedeværelse». Slik ønsker europeere å legge til rette for humanitær hjelp i landet. EU understreker imidlertid at dette ikke har noe å gjøre med den internasjonale anerkjennelsen av Taliban.

Noen islamister i regjeringen er internasjonalt ettertraktet

Statsminister Akhunds deltakelse på den økonomiske konferansen er uansett et vendepunkt. Inntil nå hadde Akhund aldri vist seg offentlig, det var bare en kort lydtale av ham. Det samme gjelder mange av hans statsråder. Kort tid etter maktovertagelsen 15. august 2021 presenterte islamistene et provisorisk kabinett og den faktiske regjeringen fulgte noen uker senere. Mens de stort sett politisk uerfarne Taliban-lederne har påtatt seg ministerposter, har de fått varamedlemmer som teknokrater. Taliban-ministre ga intervjuer til internasjonale medier motvillig og sjelden, for det meste deres stedfortredere.

Men selv om noen av Taliban-ministrene nå skal bli ansikter med politisk anerkjennelsesverdi, vil noen av de politiske lederne neppe kunne bevege seg på den internasjonale scenen. Som ekstremister står de på terror- og etterlysningslistene. Hos Sarajuddin Haqqani er en mann innenriksminister som, som leder av Haqqani-terrornettverket, knapt har vist seg offentlig frem til i dag, og som dekker ansiktet sitt med en kappe på sine sjeldne opptredener. Det er en dusør på Haqqani, det er knapt noen nye bilder og i så fall er de pikselert. Avisen er på samtalene i Norge Etter innlegg ifølge broren til innenriksministeren Anas Haqqani.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *