Svikt på norsk stafett – reservatet mener det er kastet til ulvene – NRK Sport – Sportsnyheter, resultater og sendeskjema

– Jeg er redd for å bli stemplet som «arrogant» nå, etter den ankomsten, innrømmer den norske programlederen og badevakten, Jan Thomas Jenssen.

Etter Simen Hegstad Krügers problemer på tredje etappe, møtte Jenssen en duell mot svenske Edvin Anger i den siste og avgjørende etappen. Mot Tamp stoppet Jenssen svensken og sikret en sterk stafettseier til de norske herrene.

Mens Jenssen krysset målstreken mens lagkameratene ventet i målområdet, ropte programlederen, norsk stil, «Hvem er mesteren?»

– Det var eufori. Jeg var så lettet og glad at jeg slapp å legge meg ned etter målgang, sier Jenssen.

Han ber om at folk ikke tar ham så seriøst under og rett etter skirennet.

– Problemet er at på toppen koker det så mye når jeg går på ski, så man kan ikke ta alt jeg sier så alvorlig, men man kan være høflig til det, sier han.

IGJEN: Jan Thomas Jenssen.

Foto: NTB

Edvin Anger fikk ikke med seg seiersropet til Jenssen, trolig fordi han strammet seg tilstrekkelig opp på den siste stigningen og avsluttet et stykke bak Jenssen.

Da NRK spurte hva han syntes om seiersbrølet, svarte han:

– Å, det blir ikke sånn lenge.

– Litt arrogant?

– Ja, men vi tar det med neste gang. Da kan vi rope det ut til ham, sier Anger, som likevel berømmet sin norske overordnede.

– Han var sterk. Det ender opp med å gå veldig fort, så jeg måtte la det gå.

Landstrener Eirik Myhr Nossum var imponert over programlederen.

– Det var jævla gøy. Jeg er imponert over Jan Thomas. Det ble løst av voksne. Holder seg til planen fra start. Pappa pleier å si at vi må vise hvor David har kjøpt ølet. Vi gjorde det i dag, sier Nossum til NRK.

Det strålende ankeretappen sikret seier til Norge, men det hele kunne sett veldig annerledes ut. For Simen Hegstad Krüger hadde store problemer på tredje etappe.

– Det stoppet

Krüger ble sendt inn i tredje etappe sammen med svenske Leo Johansson. Dette er i hovedsak en rå duell, til fordel for nordmannen, og lenge virket det slik.

Etter en underholdende start på etappen begynte Krüger å trekke seg unna svensken sekund for sekund, meter for meter, og bygge en solid luke.

Men dramaet var langt fra over.

For Krüger hadde en skikkelig knekk på siste runde. Etter 20,1 kilometer var han 7,5 sekunder foran Sverige og over 25 sekunder foran Tyskland.

Ved omleggingen, bare 2,5 kilometer senere, var Sverige to sekunder foran, mens tyskerne kun var fire sekunder bak Norge. USA og Finland, som også ligger langt bak, har også erobret en stor del av markedet.

– Hva skjer, Simen!? Du tapte til slutten av dagen, sa sjokkert NRK-kommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Krueger

KNAPP: Simen Hegstad Krüger hadde tunge stunder på stafetten.

Foto: NTB

– Det var de få som trodde på det. Han ble helt hamret i siste runde. Nå skal han stikke av! utbrøt NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Vi satte oss egentlig bare tilbake og ventet på at han skulle sette den siste spikeren i kista, men det som skjedde på støter kommer ikke til å skje. Det var oppsiktsvekkende, sier Aukland.

Krüger selv forklarer smellen slik:

– Han bare stoppet. Jeg tok syre og det var slutt på det, men det var greit. Det spiller uansett ikke så stor rolle når Jan Thomas løser problemet til slutt, sier Krüger.

– Kan variere litt. Selv for en så god løper som Simen. Det stemmer, sier Løwstrøm Nyenget om partnerens sprekk.

Skranke søkes i USA

Det ble også mer dramatikk under stafetten. For ifølge NRK-ekspert Fredrik Aukland skal en ulykke på første etappe ha ført til vanære for amerikanerne.

Så gikk Ben Ogden av en ås, noe som er i strid med reglene.

– Det er ikke bra! Det kan rett og slett være en fiasko i USA. Det er veldig klønete. Så du må faktisk snu og gå rundt det igjen. Det får juryen se på, sa Fredrik Aukland i NRK-radioprogrammet.

Den norske landslagstrener Eirik Myhr Nossum var også klar over USAs brudd på reglene.

– Juryen må være forsiktig. Jeg så det ikke skje. Jeg så at han presset seg inn, men ikke at han var ute av veien. Jeg tror ikke han tjente så mye på det, så jeg håper det ikke får konsekvenser, sa han til NRK-reporteren.

USA møneplate

OVERTRAMP: Ben Ogden på feil side av ryggen.

– Helt barbert

Han var langt fra seier da de norske kvinnene tok stafetten tidligere på dagen.

Etter en solid prestasjon i de frosne svenske skogene ga Heidi Weng starten til Margrete Bergane i andre etappe av stafetten. Bergane forsvarer seg sterkt med en vanskelig ledelse frem til USA. Avstanden til Sverige og Tyskland var stor og forholdene var gode.

Men det ble en marerittetappe for den norske stafettreserven.

– Hun er ung og lovende, U23-løper og her blir hun kastet litt for ulvene, sa Ole Kristian Stoltenberg i NRK-radioen.

NRK langrennsekspert Fredrik Aukland er enig.

– Det regnet helt på andre etappe. Fra da av forble Norge en skygge av sitt tidligere jeg, bemerket han.

For første gang siden mars 2007 endte et norsk stafettlag for kvinner på pallen i verdenscupsammenheng.

Beitostølen langrennssesong åpner

NED RAP: Det ble en hard arbeidsdag for landslagstrener Sjur Ole Svarstad og de norske stafettene.

Foto: Geir Olsen/NTB

– I dag kom vi litt «på hælene» i andre etappe. Vi kom forvrengt ut, innrømmer landstreneren Sjur Ole Svarstad.

Brå start på dagen

Klokken 06.55 søndag morgen fikk hun beskjed om at hun ville gå på scenen foran Astrid Øyre Slind, som måtte kaste inn håndkleet på grunn av halsbetennelse.

– Jeg trodde det skulle være gøy, men vanskelig. Og det er alt, sier Bergane til NRK.

Rosie Brennan var sterk fra starten av andre etappe og Bergane hadde ingen sjanse til å henge med. USA trakk seg fullstendig unna Norge, og svenske Emma Ribom åpnet enkelt gapet til Norge.

Plutselig var også Tyskland etter Bergane, og både Sverige og Tyskland stormet til henne. Til slutt tok det svinger 48,5 sekunder bak USA.

– Det var stressende, men jeg måtte prøve. Det hele gikk for fort, innrømmer Bergane.

Verdenscupen i langrenn i Sverige

– TØFT, MEN GØY: Slik oppsummerte Margrethe Bergane sin andre etappe på stafetten.

Foto: Ulf Palm/TT/AP

– Det er litt synd

Det var en brutal fase og hun var enig i Stoltenbergs kommentar om at hun ble kastet til ulvene.

– Ja, det virket litt sånn for meg. Dere er sterke løpere og de er bedre enn meg. Jeg trenger denne erfaringen, så den må jeg ta med meg. De andre jentene har det bra, så det er litt synd at jeg mister noen.

– Du sier at hvis du også hadde blitt kastet til ulvene, ville du ha valgt annerledes?

– Nei, jeg tror ikke du kunne valgt så annerledes. Jeg gjorde mitt beste og synes det var gøy å gå. Det er gøy å løpe stafett, så jeg må være glad for at jeg fikk løpe, sier Bergane.

Verdenscupen i langrenn i Sverige

GOD ETAPPE: Heidi Weng ga Norge et godt utgangspunkt etter en spennende duell med Jessie Diggins på første etappe.

Foto: Ulf Palm/TT/AP

– Det er klart det er en vanskelig fase å gå inn i. Nivået er høyt, de går fort, best, men det er en god lærdom for Margrethe, som gjorde sitt beste. Det er ganske bra i dag, sier Anne Kjersti Kalvå, som gikk tredje norske etappe, om Bergane.

– Hvordan jobbet du for å stimulere det?

– Vi prøvde bare å si til henne at hun skulle senke skuldrene og gå sin egen vei. Avstandene i dag var litt større enn vi kanskje hadde trodd. Det er en vanskelig løype med lite hvile. Har du en litt tøff dag, må du svette, sier Kalvå.

Verdenscupen i langrenn i Sverige

KANONSCENE: Her veksler Rosie Brennan (foran til venstre) med Sophia Laukli. Brennan parkerte konkurrentene fullstendig i andre etappe.

Foto: Ulf Palm/TT/AP

Hjemmeseier til Sverige

– Han fikk en brutal jobb. Den andre etappen så veldig sterke ryttere, med Brennan i storform og svenskene og tyskerne. Vi må klappe henne på skulderen, hun gjorde sitt beste, sier den norske programlederen Lotta Udnes Weng.

– Ble hun kastet til ulvene?

– Ja, absolutt, sier han videre.

Beitostølen langrennssesong åpner

STØTTER BERGANE: Lotta Udnes Weng mener Bergane fikk en tøff og utakknemlig oppgave da han måtte dra seg og gå andre etappe til Norge.

Foto: Geir Olsen/NTB

På siste etappe gikk Udnes Weng alene utenfor med elleve minusgrader.

Avstanden fra de tre tet-nasjonene økte mer og mer.

– Det er litt skuffende at vi ikke er med i denne kampen i det hele tatt, sa Fredrik Aukland.

Kampen om seieren stod mellom USA og Sverige, og etter en kanonetappe av Ebba Andersson tok Sverige ledelsen. Moa Ilar økte ledelsen ytterligere og sikret en overlegen svensk hjemmeseier. USA kommer på andreplass, etterfulgt av Tyskland.

Norge endte på fjerdeplass, ett minutt og 40 sekunder bak «søte bror».

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *