Svensk raseri mot reglene: «Det er ikke sportslig rettferdig»

Torsdag, i november, trekkes kvinnenes EM i Montenegro, Nord-Makedonia og Slovenia.

Sverige havnet i seeding potte 2 sammen med Nederland, Montenegro og Ungarn. Polen, som endte med 14 av 16 lag i EM i 2020, ble seedet sammen med store håndballnasjoner som Norge, Danmark og Frankrike, som rapportert av Handbollskanalen.

Polen har rett og slett plukket opp Russlands prestasjoner siden landet ble utvist som følge av invasjonen av Ukraina. På papiret vant Polen dermed sin kvalifiseringsrunde og endte på femteplass, i stedet for 14. plass, ved EM i 2020.

«Det er en skam»

– Jeg har lest svaret fra Det internasjonale håndballforbundet, IHF, og forstår at de har tatt avgjørelser etter reglene. Jeg synes det er synd at et dårligere lag havner i pott 1. Det påvirker turneringen på en måte som ikke er sportslig korrekt, sier landslagskaptein Tomas Axnér.

TT: Hvordan?

– Selvfølgelig kan man være heldig med trekningen, men andre nasjoner risikerer å få lag som burde vært i en høyere pott. Det beste laget bør være i Pot 1.

Avgjørelsen betyr at Polen tar plassen til Holland i topppotten og kan derfor sees på som positivt i svenskenes øyne da Sverige kan få det mye lettere.

– Absolutt kan det bli om vi havner i samme gruppe som Polen. Men man skal ikke være fornøyd hvis man tjener på feil regler, sier Tomas Axnér.

Lagkapteinen ønsker å unngå

I stedet ønsker han å se et fotballlignende rankingsystem der resultater fra den siste ligaen tas i betraktning, fremfor å starte med siste europamesterskap og kvalifiseringskamp.

TT: Hva er drømmepartiet?

– De tre andre lagene i den første potten er sterke og vanskelige, så du må velge hvor du skal ta Polen. Han foretrekker nok Nord-Makedonia fremfor Slovenia. Spania og Romania kunne vært høyere, så de ville nok foretrukket Sveits. Polen, Nord-Makedonia, Sverige og Sveits høres ut som en god gjeng.

TT: Så marerittslottet?

– Alltid vanskelig i EM med mange gode lag. Det er nok den ligaen med høyest kvalitet på laget hvor det ikke er skylapper. Fra første pott er nok Norge og Frankrike litt bedre enn Danmark og i tredje pott er Tyskland det bedre laget, så de lagene unngår vi gjerne.

Sikt mot de fem beste i verden

Axnér avslutter med å vurdere de svenske mulighetene i EM.

– Vi har hatt to sterke mesterskap med en femteplass i VM og en fjerde i OL.

– Det er 8-9 lag som kan ta seg til semifinalen. Vi ønsker å være blant de fem beste landslagene i verden og er vi blant de fem beste i EM så er vi det, sier landslagets kaptein.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.