Selv om statsminister Magdalena Andersson ikke gikk videre i NATO under sin første tale i mai, var saken der.
For sine partikamerater i Sundbyberg svarte han på NATO-spørsmål og utviklet resonnement om fordeler og ulemper ved medlemskap.
På spørsmål om hva de store ulempene er, understreket han tre ting: at Sverige ikke bare får, men også må gi sikkerhetsgarantier, at Sverige har vært ute av linje i 200 år og at det er viktig å endre den posisjonen, og at det kan være en russisk motreaksjon på et svensk NATO-krav.
Etter det russiske angrepet på Ukraina er det ifølge Russland viktig å tenke på hva som er best og tryggest for Sverige.
– Du har sikkerhetsgarantier, dersom Sverige blir angrepet har vi bedre muligheter til å få støtte fra andre land, sa Andersson.
Spesielt ansvar for Østersjøen
Men han understreket samtidig at Sverige også må gi sikkerhetsgarantier til andre NATO-medlemmer.
– For Sverige, hvis vi går inn i NATO, handler det om å ha et spesielt ansvar for Østersjøen, vil jeg si, sier Andersson.
Etter din mening er det naturlig at det innenfor NATO bør være mer ansvar for sikkerheten i regionen du befinner deg i. For Finland kan det ifølge Andersson være aktuelt å påta seg et særskilt ansvar for sikkerheten til de baltiske statene.
Det nærmer seg en melding om en mulig NATO-søknad. 14. mai skal de finske sosialdemokratene levere sitt budskap og både den svenske og finske regjeringen har gjentatte ganger understreket viktigheten av å samordne budskapene deres.
– Velger de å gå inn i NATO, vil spenningen åpenbart øke i vårt nærområde. Sverige blir mer sårbart hvis vi ikke blir medlemmer, sier Andersson.
En svensk melding ser ut til å komme tidligst 13. mai, da den nye sikkerhetspolitiske analysen skal være ferdig og dagen før Socialdemokraterna avsluttet sin interne NATO-dialog.
Statsminister om den russiske krenkelsen
Det skjedde et nytt brudd på svensk luftrom nylig fredag, men Andersson ga ikke noe klart svar på om det skal tolkes som en eskalering på russisk side.
På spørsmål om det er en trussel som det svenske folket ikke har fått informasjon om, svarer statsministeren.
– Det er klart at det finnes etterretninger som det offentlige har tilgang til og som alltid holdes konfidensielt.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»