Sveits vil snart være et av få land i Europa som lar en person lovlig endre kjønn uten behov for bekreftende kjønnsbehandling, medisinsk diagnose eller psykiatrisk utredning, rapporterer Reuters.
På dette tidspunktet kreves forresten legeerklæring. Men loven trer i kraft 1. januar, som betyr at alle over 16 år kan endre juridisk kjønn eller navn gjennom et besøk på et av landets folkeregisterkontor. På den annen side krever personer under 16 år samtykke fra verge.
Med de nye I følge reglene holder Sveits seg til rundt tjue land rundt om i verden som tillater selvidentifikasjon av kjønn uten noen form for testing eller kontakt med helsevesenet. Irland, Belgia, Portugal og Norge er eksempler.
Danmark, Hellas og Frankrike har fjernet kravet om medisinske prosedyrer, inkludert kjønnsskiftekirurgi, sterilisering eller andre psykiatriske evalueringer, men noen forhold gjenstår.
Spørsmålet er også diskutert i Sverige hvor gjeldende lovgivning har blitt kritisert for å kreve legeerklæring og du er over 18 år for å endre juridisk kjønn.
I henhold til svensk kjønnslov må du gå til en Gender Investigation Clinic for å få en psykiatrisk diagnose. Etter det som kan utgjøre et par års venting, kan du sende inn søknad om nytt juridisk kjønn til Lovrådet i Nasjonalt helse- og velferdsråd.
– Rettsrådet avgjør om en person er trans nok til å faktisk endre juridisk kjønn eller ikke. Det er en prosess som krenker personvernet og den lange ventetiden setter mange menneskers liv på vent, sier Jêran Rostam, forbundspresident i RFSL Ungdom.
i november regjeringen la frem et nytt, modernisert lovforslag. Den er basert på muligheten for barn fra tolv år til å skifte kjønn gjennom søknad til det svenske skatteverket med samtykke fra foresatte, men uten legeerklæring.
Forslaget er nå på høring ved siden av et annet lovforslag som opprettholder 18-årsgrensen for kirurgiske inngrep, men fjerner tillatelseskravet fra Socialstyrelsen.
– I Norge er det for eksempel mulig å endre juridisk kjønn fra man er seks år med samtykke fra foreldrene, sier Jêran Rostam.
61 prosent av svenskene er enig i at voksne selv skal kunne bestemme sitt juridiske kjønn, viser en ny undersøkelse fra Kantar Sifo på vegne av RFSL, der 1000 personer ble intervjuet.
Likestillingslov det har vært under etterforskning i en periode på 14 år og det nye forslaget har samtidig vekket en viss bekymring, sier Trifa Shakely, forbundspresident i RFSL.
– Men endring av personnummer er en helt reversibel prosess hvis man kommer til at det ikke var riktig. Det vil være mye lettere for enkelte transkjønnede unge å kunne endre juridisk kjønn før de er gamle nok til å begynne å gjøre egne avtaler, sier han og fortsetter:
– Flere unge vil kunne få videregående karakterer med riktig kjønn og personnummer, noe som gjør det lettere å søke både jobb og høyskole.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»