SU-runden setter ringene på vannet i Västra Götaland primærhelsetjeneste

Jakob Nyhlén. Foto: Västra Götaland Medical Association

– I disse tider med veldig hard sparing blir det lett å «skille og herske» av våre politikere og embetsmenn, de setter gjerne primærhelse og sykehus opp mot hverandre. Vi må ikke falle inn i dette som fagforeninger, sier Jakob Nyhlén, president i primærhelseavdelingen i Västra Götalands legeforening.

Debattelskende og «splittende» politikere på Twitter har lenge plaget ham, og i juni spekulerte Jakob Nyhlén og Hanna Kataoka, president i SU-avdelingen til Västra Götaland medisinske forening, hvordan de kunne vise til faglig samhold. I høst er tanken at de skal ut for å snakke med legene i Regionhelse. At det var nettopp den administrasjonen er forankret i at ST-legene der, aktive innen gynekologi og pediatri, «egentlig ikke passer noen steder». På den ene siden tilhører de poliklinisk omsorg i regionen, på den andre siden er en stor del av arbeidet fysisk lokalisert i Sahlgrenska.

– Vi ønsker å jobbe sammen, vi er et forbund som jobber sammen til beste for alle medlemmer, sier Jakob Nyhlén.

Som rapportert av Läkartidningen har også SU-avdelingen til Västra Götaland legeforening startet det som kalles «SU-runden», der de ulike virksomhetene innenfor Sahlgrenska universitetssykehuset får besøk og informasjon om fagforeningsarbeid. Dette inspirerte igjen primærhelseavdelingen til å starte noe lignende. Men å besøke regionens 200 geografisk spredte omsorgssentre strakte buen litt for langt, så tanken er i stedet, som et «rimelig» første skritt i løpet av året, å besøke de felles treningsøktene som holdes i offentlig primærhelsetjeneste.

– Vi skal blant annet fortelle litt om lønnsrevisjonen vi nettopp har gjennomført og prøve å få tak i spørsmålene, sier Jakob Nyhlén.

Hvordan var denne typen fagforeningsarbeid tidligere?

– Det har nok vært for lite tidligere, og det har nok ofte vært på grunn av at vi har et problem i primærhelsetjenesten at de færreste av oss er aktive i forbundet. På mange helsestasjoner kan det være noen som er folkevalgt, og når det slutter er det kanskje ingen som føler at de vet hva det er og vil ta på seg jobben.

Det er ingen uttalt mål om å øke antallet folkevalgte, selv om dette åpenbart ville vært en kjærkommen «bieffekt», som Jakob Nyhlén uttrykker det. På den annen side er det et håp om at medlemmene vet hvor de skal henvende seg i fagforeningssaker og at slike kontakter så langt det er mulig kan etableres på et tidlig tidspunkt. Før har det gått så langt at det har blitt en konflikt og at fagforeningen først trer inn når de vanskelige møtene begynner.

– Får man ting på forhånd kan det noen ganger være nok at medlemmet sier «jeg har snakket med fagforeningen» og så følger lederen med. Eller sjefen, eller den ansatte, fikk noe på bakfoten. Man kan ofte forstå veldig enkle ting, sier Jakob Nyhlén.

Og selv om inspirasjonen kommer fra »SU-runden«, finnes det foreløpig ikke noe egennavn på primærhelsetjenestens seksjonsprosjekt.

– Vi er ikke like flinke som Sahlgrenska-seksjonen til å komme med morsomme titler på prosjektene våre.

Nå var alle mine fordommer om Vest-Sverige blitt gjort til skamme.

– Ja, dessverre, vi må finne på noe skikkelig Gøteborg og gå tilbake.

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *