Med 103 stemmer mot 2 har Kirkerådet – Den norske kirkes høyeste representantskap – vedtatt å oppfordre til slutt på jakten på ny olje og gass.
Etter samtalen gikk virksomheten stort på sosiale medier. Mange mente at kirken hadde gått for langt. Blant de berørte var noen personer som jobbet i oljeindustrien.
– Jeg oppfattet kirken som et sted for alle. Nå tar kirken stilling til en sak som kan ende med at Norge går tilbake til tiden før oljen. Et nei til oljeleting ville knust industrien på kysten, sier Stian Espeland, som jobber i oljeindustrien og var en av dem som valgte å forlate kirken, til det norske. Nettavisen.
president i Den norske kirkeKorrespondent til erkebiskop Olav Fykse Tveit synes ikke kirken har gått for langt i sitt kall og viser til at kirken har et ansvar for å bruke sin stemme i offentlig samtale når det gjelder disse, samtidig som den påpeker hastesaker.
– Det er kirkens oppgave å være grei om fremtiden vår. Men jeg tror også at en del av det norske samfunnet er enig med oss. På kirkemøtet snakket vi også om hvordan Den norske kirke skal prioritere og fordele ressursene sine, så vi gjør vårt også, sier Olav Fykse Tveit.
Han mener spørsmålet om ny olje og gass er en av mange utfordringer på veien for å nå klimamålene og at stillingen aldri har vært rettet til de som jobber i oljebransjen.
– Denne saken har høy prioritet og opptar Norge å spille sin rolle. Vi ser ikke etter folk som jobber i oljesektoren. Det vi ønsker er at regjeringen tar enda et steg mot å løse klimaendringene, sier han.
Nærmere et kvarter av de 434 som forlot kirken dagen etter kallet tilhørte Stavanger bispedømme. Kystbyen regnes som den norske oljehovedstaden og der holder blant annet selskapet Statoil til.
Etterspørselen etter olje i Norge har den siste tiden blitt stadig mer infisert. Under stortingsvalget tidligere i år ble det et hett tema for politikken da gruvedrift bidrar til viktige arbeidsplasser og store inntekter, men også gir store klimagassutslipp. Norsk stat oljefond verdt mer enn 12.000 milliarder svenske kroner.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»