Stort sjokk for New Zealand: seier mot Norge i første verdenscup

Det var en spesiell stemning før avspark, da det ble holdt ett minutts stillhet etter dødsskytingen bare noen hundre meter fra det norske spillerhotellet, noen timer før VM-feiringen startet.

Når hoveddommer Yoshimi Yamashita blåste i fløyta, brøt det ut en enorm applaus på arenaen. Norge, med en solid offensiv fordel, så ut til å ha slitt med nerver tidligere og fant det vanskelig å skape noe konkret.

Hjemmenasjonens spillere, med jubel fra publikum bak seg, gjorde det vanskelig for de norske superstjernene Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen i en målløs førsteomgang.

Ledelsesmål etter modellangrep

Energien til hjemmepublikummet fortsatte i andre omgang, hvor belønningen også kom i det 48. minutt. Midtstopper Katie Bowen behandlet et inngangsspark og løftet ballen mot høyrekanten der Jacqueline Hand slo seg løs etter fint kombinasjonsspill.

Høyrefotspilleren fant da spissen Hannah Wilkinson med en perfekt pasning som presset den dit til 1-0. Norgestrener Hege Riise gikk umiddelbart inn og erstattet Julia Blakstad, som ble erstattet av Emilie Haavi.

Den norske fiaskoen

Offensive justeringer hadde ingen effekt. New Zealanderne holdt på og hadde marginen på sin side da Tuva Hansen skjøt over stanga med ti minutter igjen. Nærmere kom ikke nordmennene. I stedet fikk New Zealand muligheten til å øke ledelsen på straffe i sluttminuttene, men Ria Percival skjøt over tverrliggeren.

Kampen endte 1–0. En stor skuffelse for nordmennene som etter fjorårets katastrofale EM var revansjesugne. Samtidig var seieren historisk for New Zealand da det var landets første seier i en VM-kamp noensinne.